Ghimpu: Conflictul de pe Nistru a fost susţinut direct de către Rusia sub pretextul protejării drepturilor minorităţilor naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Alexandru Tarlev
FOTO Alexandru Tarlev

În contextul comemorării pe 2 martie a Zilei memoriei, a celor 25 de ani trecuţi de la conflictul armat de pe Nistru din 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Moldovei, liderul PL, Mihai Ghimpu, afirmă că separatiştii din stânga Nistrului au fost cei care au provocat războiul, fiind susţinut de Rusia.

„Conflictul armat a fost dezlănţuit de către regimul separatist, cu susţinerea directă a autorităţilor ruse, sub pretextul lozincilor de protejare a drepturilor minorităţilor naţionale, situaţie similară cu cea din Georgia în 2008 şi Ucraina, 2014”, a menţionat Ghimău într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, în acea perioada Republica Moldova nu dispunea de armată şi de armament.

„Pe când separatiştii constituiau o impresionantă forţă armată (datorită sprijinului oferit de Rusia), fapt pentru care în primele zile ale războiului în conflict fusese implicată doar poliţia, dotată la acea vreme doar cu bastoane şi pistoale. Aproximativ 10 mii de cetăţenii ai Republicii Moldova şi-au riscat viaţa pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii. 279 morţi şi 1180 răniţi, taţi şi fraţi de ai noştri, omorâţi de separatiştii proruşi la Nistru”, a subliniat politicianul.

În opinia sa, Rusia continuă să ofere şi în ziua de azi regimului regimului de la Tiraspol „sprijin militar, politic şi economic, permiţându-i să supravieţuiască, întrucât Rusia niciodată nu se va dezice de ambiţiile ei, pentru că acolo domină generalii şi politica imperialistă”.

„Să aprindem o lumânare pentru eroii căzuţi pentru apărarea neamului, limbii române şi tricolorului şi să condamnăm împreună politica ocupantă a Kremlinului!”, a adăugat Mihai Ghimpu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite