Ghimpu anunţă iniţierea unui referendum de demitere a preşedintelui Igor Dodon: Reprezintă interesele Rusiei! VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anunţat luni, 16 ianuarie, o iniţiativă legislativă privind iniţierea unui referendum de demitere din funcţie a preşedintelui Igor Dodon. Motivul principal care l-a făcut pe liberal să recurgă la această acţiune ţine de faptul că Dodon l-a felicitat cu victoria în alegerile „prezidenţiale” din Transnistria pe liderul separatist, Vadim Krasnoselskii.

„Prin felicitarea sa, dumnealui a recunoscut această autoproclamată nistreană, care nu a fost recunoscută de nimeni şi nimeni din şefii de stat niciodată nu a felicitat un preşedinte ales ilegal în stânga Nistrului”, a declarat liderul PL.

Pentru a iniţia procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării, liberalii au nevoie de 34 de voturi. În acest sens, ei speră să obţină şi sprijinul colegilor de la guvernare, cu care abia urmează să se consulte pe acest subiect.

„Dacă noi nu vom opri această activitate anticonstituţională a actualului preşedinte, lucrurile se pot complica şi mai mult”, a mai adăugat Mihai Ghimpu.

PDM ar susţine eventual suspendarea lui Dodon din funcţie

Într-un comunicat de presă, democraţii afirmă că aşteaptă ca Partidul Liberal să prezinte în cadrul coaliţiei, în detaliu, argumentele care stau la baza acestei iniţiative.

„Dacă exista elemente care induc riscul unei posibile încălcări ale legii fundamentale, PDM ar putea semna un demers către Curtea Con stituţională, aşa cum prevede legea în astfel de situaţii,  prin care să cerem opinia în ceea ce priveşte o eventuală încălcare a Constituţiei.                                               În funcţie de răspunsul Curţii Constituţionale, vom decide acţiunile de mai departe împreună cu colegii de Coaliţie”, se arată într-un comunicat de presă al PDM”, se arată în comunicat.

Reacţia Preşedinţiei

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Ion Ceban, a venit cu o reacţie la iniţiativa liberalilor, calificând declaraţiile lui Mihai Ghimpu ca fiind cu iz electoral.

„Cât priveşte iniţiativa de organizare a referendumului republican privind destituirea preşedintelui Igor Dodon din funcţia de şef al statului, îi răspundem domnului Ghimpu şi tutulor din actuala guvernare, că preşedintele Igor Dodon este oricând gata să se prezinte pentru judecata politică în faţa cetăţenilor”, a menţionat Ceban.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite