Ghileţchi: După nevalidarea alegerilor locale din Capitală, era imperativ să fie modificată legislaţia electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Parlamentului, membrul Grupului Popular European, Valeriu Ghileţchi, susţine că după nevalidarea alegerilor locale din municipiului Chişinău, era imperativ să fie creată comisia parlamentară şi să fie modificată legislaţia electorală. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Butonul roşu” de la postul public Moldova 1, transmite IPN.

Politicianul spune că modificări propuse trebuie să fie aplicate în alegerile parlamentare din 2019 pentru că există teama de a fi anulat scrutinul.

Preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, consideră că electoratul nu poate fi influenţat atât de mult în ziua tăcerii şi în ziua alegerilor de agitaţia electorală. Mihai Godea sugerează ca aceste modificări, chiar dacă vor fi votate în Parlament, să fie valabile pentru următorul scrutin, nu cel din februarie, astfel să fie respectate recomandările Comisiei de la Veneţia privind modificarea legislaţiei electorale .

Deputatul socialist Andrian Lebedinschi consideră că anularea zilei tăcerii şi permiterea agitaţiei electorale în ziua scrutinului nu va aduce plusvaloare partidelor politice. „Dacă se va lua această decizie, noi ne vom conforma. Dacă se va permite agitaţia în ziua alegerilor, noi vom profita de această metodă, dacă va fi interzisă, înseamnă că noi o să respectăm întocmai prevederile legii”, a afirmat socialistul.

Editorialistul Nicolae Negru consideră că justiţia este cea care trebuie schimbată pentru că de la aceasta a venit problema nevalidării alegerilor locale. „Justiţia a interpretat în mod hazardat, poate incompetent, o prevedere a legislaţiei. Judecătorul va găsi altă modalitate sau motiv pentru a invalida nişte alegeri, dacă i se va da posibilitatea. Deci, justiţia trebuie schimbată”, notează Nicolae Negru.

Miercuri, 7 noiembrie, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a avizat iniţiativa legislativă de a modifica un articol din Codul Electoral pentru a exclude „ziua tăcerii”, adică ziua dinaintea alegerilor, când este interzisă agitaţia electorală. Problema a apărut după ce instanţele de judecată au invalidat alegerile primarului general al mun. Chişinău pe motiv că liderul PPDA Andrei Năstase ar fi făcut agitaţie electorală în ziua când aceasta este interzisă de legislaţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite