Gheorghe Cojocaru: Dreapta se poate condamna la „o splendidă izolare” visând la revanşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Cojocaru FOTO IPN
Gheorghe Cojocaru FOTO IPN

Istoricul şi publicistul ​Gheorghe Cojocaru consideră că dreapta poate rămâne în captivitatea propriilor frustrări şi complexe, se poate condamna la „o splendidă izolare”, visând la revanşă, cel puţin, peste vreo patru ani.

Însă, dreapta parlamentară, „care pare tentată să se aciueze pe băncile opoziţiei, ar putea trage anumite învăţăminte şi din cazul socialiştilor, care au stat în opoziţie patru ani, au câştigat Preşedinţia acum doi ani şi, în ciuda tuturor resurselor consumate şi eforturilor depuse, au rămas cam tot acolo sau chiar mai jos de aşteptări”.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Gheorghe Cojocaru a declarat că, pe de altă parte, democraţii, după trei ani de guvernare, au înregistrat un scor mai bun decât în alegerile parlamentare din 2014. Acum, în opinia sa, depinde de liderii dreptei ce lecţie sunt dispuşi să însuşească şi cu ce consecinţe se va alege până la urmă societatea.

Gheorghe Cojocaru a menţionat că, spre deosebire de liderii socialiştilor şi ai blocului ACUM, care au decis să nu se hazardeze în declaraţii şi să aştepte verdictul Curţii Constituţionale pe marginea scrutinului din 24 februarie, liderii democraţi au început să se mişte destul de energic şi mai peste tot în spaţiul public, făcându-şi cunoscute poziţia şi opţiunea pentru rămânerea la guvernare. Prima opţiune a democraţilor, judecând după scrisoarea pe care au adresat-o celor de la ACUM, ar viza o alianţă pro-europeană şi un curs pro-european.

„Teoretic, blocul ACUM, se pare, ar avea potenţialul valoric şi numeric necesar pentru ca, împreună cu democraţii, să aducă în scenă o nouă guvernare pro-europeană. Însă căderea în patetism postelectoral a unor lideri de dreapta, ca şi luarea în răspăr a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, nu pare să-i pună în cea mai bună lumină, ridicând semne de întrebare asupra capacităţii lor de discernământ şi orientare în condiţiile complicate de astăzi”, opiniază istoricul.

Gheorghe Cojocaru a mai spus că liderii democraţi au demonstrat că pot să inventeze soluţii şi să iasă cu bine din cele mai complicate situaţii. Probabil şi de această dată se iau în vedere toate opţiunile posibile şi imaginabile. Însă, susceptibilităţile în jurul viitoarei guvernări nu sunt certitudini şi este prea evident că acestea nu au cum încuraja dialogul politic postelectoral, a mai spus Gheorghe Cojocaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite