Germania insistă ca România să semneze tratatul de frontieră  cu Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Philipp Missfelder
Philipp Missfelder

Aflat la Bucureşti, Philipp Missfelder, preşedintele organizaţiei de tineret a CDU, partidul Angelei Merkel, a transmis câteva mesaje-cheie liderilor politici români. Tratatul de frontieră cu Republica Moldova este unul dintre punctele sensibile pe care le-a readus în discuţie.

Germania insistă ca România să semneze tratatul de frontieră cu Republica Moldova, manifestându-şi poziţia categorică, la numai câteva zile după anunţul preşedintelui Traian Băsescu că nu va face acest lucru. „România trebuie să-şi îndeplinească promisiunea făcută în noiembrie 2010“, transmite Cancelaria de la Berlin prin vocea lui Missfelder. 

„În ceea ce priveşte Republica Moldova, Germania joacă un rol activ în negocierile pe care le duce cu administraţia de la Chişinău referitor la Parteneriatul Estic cu UE. Avem o implicare activă în soluţionarea diferendului din Transnistria, nu numai pentru că este vorba de graniţa estică a UE. Germania joacă un rol activ în multe conflicte îngheţate. De la începutul mandatului cancelarului Angela Merkel, în 2005, ţara noastră a adoptat această politică în ceea ce priveşte conflictele îngheţate. Relaţiile noastre cu Rusia sunt foarte bune, ca şi cele economice, de altfel. De aceea, chiar dacă este un subiect sensibil pentru Rusia, cancelarul nostru a dezbătut această chestiune atât cu preşedintele Putin, cât şi cu premierul rus“, este poziţia oficială a germanilor faţă de Chişinău.

Miza graniţei cu Moldova

Anterior, liderul de la Cotroceni Traian Băsescu a declarat la întrevederea cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Coman, că România nu va ratifica tratatul de frontieră cu Republica Moldova. Unii experţi consideră că parafarea acordului ar însemna recunoaşterea Pactului Ribbentrop-Molotov şi, implicit, pierderile teritoriale din 1940 către URSS.  

Cu toate acestea, pe 8 noiembrie 2010, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi şi premierul de atunci al Moldovei, Vlad Filat, semnaseră la Bucureşti, tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră.

Acest tratat, ratificat în vară la Chişinău, dar nu şi la Bucureşti, se încadrează în seria de reforme bilaterale între România şi Moldova, în contextul normelor recomandate de UE. Pentru Republica Moldova, modernizarea controalelor la frontierele cu UE este una dintre cerinţele esenţiale pentru apropierea de Bruxelles. Comisia Europeană a exercitat presiuni tacite pentru parafararea unui acord de reglementare a hotarelor României cu Republica Moldova, în vederea îmbunătăţirii securităţii la graniţele estice ale spaţiului integrat european. Tratatul privind regimul de frontieră este un document asupra căruia România şi Republica Moldova discută de 21 ani, însă de multe ori negocierile au dat impresia de stagnare sau au constituit motive de tensiune în relaţia bilaterală.

Urmaşul Angelei Merkel

Philipp Missfelder este preşedintele Organizaţiei de Tineret a CDU, cea mai mare formaţiune politică de tineret din Germania, cu peste 130.000 de membri. Parlamentar în Bundestagul german, Missfelder este purtător de cuvânt pentru Politica Externă din partea Uniunii Creştin-Democrate, partidul condus de Angela Merkel, şi liderul CDU în Comisia de Afaceri Externe. La numai 34 de ani, Missfelder şi-a construit rapid o carieră politică solidă, fiind susţinut de Angela Merkel şi creditat de unii drept urmaşul cancelarului.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite