Galina Bostan: Procurorul general trebuie demis conform legislaţiei în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galina Bostan

Galina Bostan, directorul executiv al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, susţine că articolul 25 al Constituţiei prevede că procurorul general poate fi demis printr-un decret al preşedintelui, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Potrivit ei, procurorul general trebuie demis conform legislaţiei în vigoare. Declaraţia a fost făcută în studioul TV8, transmite IPN.

„Toate drumurile duc spre CSP şi aici, printre membrii CSP, există ministrul justiţiei prin intermediul căruia se poate de acţionat, trei reprezentaţi ai societăţii civile şi eu presupun că, în aceste condiţii, cu argumentele de rigoare, trebuie de acţionat astfel încât să fie obţinută o hotărâre a CSP-ului”, a declarat Galina Bostan.

Vicepreşedintele Parlamentului Ion Ceban consideră că dacă se va mai tărăgăna din timp, nu este exclus că se vor mai distruge diferite dovezi din instituţii. „Ceea ce este important este ca această instituţie a Procuraturii să activeze cu adevărat independent, transparent şi să se ocupe de ceea ce ar trebui, dar nu de comenzile politice care au avut loc în ultima perioadă. Nu prin procuratură la telefon, justiţie la telefon, pedepsirea celor care sunt incomozi”, spune politicianul.

Vicepreşedintele Parlamentului Mihai Popşoi spune că şi-ar fi dorit ca Eduard Harunjen să plece din funcţie de bună voie. Potrivit lui, Procuratura trebuia „eliberată” de mult timp. „Noi am avut suficientă răbdare şi am făcut acest pas conştient. Noi nu eliberăm Procuratura pentru a pune acolo un om de-al nostru, nu eliberăm Procuratura pentru a pedepsi oponenţii noştri politici şi pentru a crea deţinuţi politici aşa cum au făcut-o cei de dinaintea noastră. Nu planificăm să punem acolo un procuror care să stoarcă bani din oamenii de afaceri. Nu acesta este planul nostru. Planul nostru este de a elibera Procuratura pentru un procuror cu adevărat independent”, a menţionat vicepreşedintele legislativului.

Parlamentul a constatat marţi, 9 iulie, neîntrunirea condiţiilor de numire în funcţie şi recomandă preşedintelui Igor Dodon să emită decretul de încetare de drept a raporturilor de serviciu ale procurorului general Eduard Harunjen.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite