GALERIE FOTO Parlamentul a votat Lege privind asigurarea egalităţii, cunoscută şi ca legea antidiscriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce câteva sute de protestatari pichetau Palatul Republicii, cerând renunţarea la această lege, deputații din Legislativ au votat proiectul buclucaș. Lege este dur criticată de Biserica Orodoxă, de socialişi şi comunişti care o consideră "liberalizarea practicilor homosexuale".

UPDATE 12.28 Deputatul PLDM Valeriu Ghilețchi a votat împotriva legii, chiar dacă documentul final prevede doar angajarea minorităților sexuale, nu și alte drepturi. El a spus că aceasta este opinia lui și colegii l-au înțeles. Ghelețchi reprezintă o minoritate religioasă și speră că legea privind asigurarea egalităţii să protejeze și acest grup. Proiectul a fost votat în ambele lecturi cu 53 de voturi „pro“ și patru „împotrivă“.

Ambasada SUA la Chișinău salută adoptarea legii privind asigurarea egalităţii

UPDATE 11.59 Viorica Abramciuc, grupul Socialiștilor: „Pentru prima dată în istorie deputații trebuie să ignore opinia majorității populației. AIE scrie o pagină neagră și arată că nu vrea să guverneze de sine stătător, dar este o marionetă în mâna străinilor. Oricum nu s-ar numi această lege, esența nu se va schimba. Ea liberalizează practicile homosexualilor în Republica Moldova, în dezacord cu morala creștină și cu opinia întregii societății“.

UPDATE 11.54 Marian Lupu: „Legea combate discriminarea și nu deschide ușa pentru familiile de homosexuali, adopției de copii de către aceste cupluri și tot felul de parade gay. Dimpotrivă, adoptarea îi va apăra sutele de mii de oameni cu handicap etc“.

UPDATE 11.19 Parlamentul a votat reorganizarea CCCEC în Centrul Naţional Anticorupţie şi a început examinarea proiectului de lege privind asigurarea egalităţii.

image
image
image

Click aici pentru a vedea Galeria Foto de la Privesc.eu

UPDATE 10.58  Aleşii au revenit în sală şi au început examinarea amendării legii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Guvernul propune reorganizarea Centrului care a avea competenţe exclusiv de combatere a corupţiei, celelalte vor fi transmise MAI şi Serviciului Vamal. Dacă va fi votat, acesta nu va mai fi o instituţie guvernamentală, ci una autonomă sub control parlamentar.

UPDATE 10.49 Depuţaţii AIE au cerut o pauză, înainte de a trece la examinarea proiectelor de lege.

UPDATE 10.40 Comuniştii au depus o moţiune simplă şi cer amânarea  proiectului legii privind asigurarea egalităţii până după ce moţiunea va fi examinată. Iniţiativa lor a fost respinsă.

"Este o nouă lovitură a actualei puteri asupra statalităţii Republicii Moldova şi a bazelor morale ale societăţii moldoveneşti. Este o provocare enormă şi PCRM va opune rezistenţă , va întreprinde toate măsurile pentru anularea cât mai rapidă a acestei legi", a spus deputatul comunist Sergiu Sârbu.

Mark Tkaciuk: „Moldovenii nu vor circula liber în Europa aşa cum Ceburaşka nu a mai mâncat cele cinci sute de Eskimo gratuite"

UPDATE 10.15 Şedinţa Legislativului a început cu o întârziere de un sfert de oră. În faţa Palatului Republicii câteva sute de protestatari cer renunţarea la Legea privind asigurarea egalităţii. Deputaţi şi simpatizanţi comunişti s-au alăturat mitingului socialiştilor şi creştin-ortodocşilor.

UPDATE 9.50 Un grup de socialişti şi creştini-ortodocşi, conduşi de Episcopul Marchel, pichetează la această oră Palatul Republicii, acolo unde au loc şedinţele Parlamentului. "Am venit să apărăm familia şi să spunem un «nu» categoric acestei legi. Nu vrem să ne punem în gaj sufletele noastre", a spus Episcopul de Bălți și Fălești. "Este un proiect bombă, care atentează asupra poporului nostru şi vine să distrugă familia", a adăugat acesta, după ce a sfinţit pragul sediului temporar al Parlamentului.

„Acest proiect nu vizează în niciun mod temeliile familiei, convingerile religioase, educaţia, adopţia. Acest proiect e necesar pentru evitarea discriminării unor grupuri mult mai numeroase decât minorităţile sexuale, cum ar fi categorii de invalizi, minorităţi naţionale etc. De aceea noi vom vota fără niciun fel de reţinere", a declarat Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii Partidului Liberal Democrat. Liberal-democratul a mai spus că o lege similară este în vigoare de şase ani în statele membre ale UE, printre care şi România, unde nu s-a întâmplat nimic din cele pe care le invocă oponenţii proiectului.

Şi premierul a afirmat că-i pare rău că acest proiect a fost discutat într-o manieră speculativă, "punând accent pe un singur aspect și uitând de esență".

Legea privind asigurarea egalităţii, precum şi Legea privind reformare a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției figurează de ordinea de zi a Legislativului. Cele două proiecte sunt ultimele două dintr-un pachet de 42 de acte legislative și normative, ce fac parte din Planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Guvernul a dat undă verde legii antidiscriminare și reformei CCCEC

Lege antidiscriminare, huiduită în fața sediului Parlamentului

Moldova face un pas stângaci spre liberalizarea vizelor

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite