Fundaţia soţiei lui Igor Dodon, sponsorizată de Igor Chaika, fiul procurorului general al Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legăturile dintre preşedintele moldovean Igor Dodon şi omologul său rus Vladimir Putin au o componentă financiară directă, cel puţin 70.000 de euro intrând în contul fundaţiei „Din suflet” a Galinăi Dodon, soţia preşedintelui Republicii Molodva, din partea lui Igor Chaika, fiul procurorului general al Rusiei, scrie Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI).

CRJI a citat câteva documente confidenţiale ( care îşi au originea în Republica Moldova) pe care le-a consultat, care arătau că în contul bancar pentru euro (deschis la Victoriabank din Chişinău) al fundaţiei „Din suflet” a intrat suma de 70.000 de euro, pe 16 august 2017.

„Numărul contului fundaţiei, aşa cum apare în documentele consultate de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, este MD76VI022240300000223EUR. Acest număr de cont apare ca atare pe site-ul preşedinţiei moldoveneşti, la categoria <<Prima Doamnă>>, unde se vorbeşte de fundaţia <<Din suflet>>. De altfel, <<Din suflet>> are o pagină dedicată pe site-ul actual al preşedinţiei moldovene,” arată CRJI.

 

Igor Chaika, ambasador de afaceri în Moldova şi Transnistria

În investigaţia CRJI se arată că suma de 70.000 de euro a provenit dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova, pe numele lui Igor Chaika, unul dintre cei doi fii ai pocurorului general al Rusiei, Yuri Chaika, mai menţionează sursa citată.

La puţină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova şi Transnistria de către „Delovaya Rossiya”, organizaţie a mediului de afaceri rus, de care conform publicaţiei moldoveneşti Infotag, preşedintele moldovean Igor Dodon este apropiat.

Potrivit site-ului Lenta.ru, care l-a citat pe afaceristul Igor Chaika, Transnistria ar putea să găzduiască în curând o mare comunitate de ferme de minare de criptomonede, cu ajutorul investitorilor ruşi:

„În Transnistria, există o direcţie de cooperare în sfera tehnologiilor operaţionale, inclusiv Blockchain şi criptomonede. Guvernul Transnistriei spune că are a patra cea mai rapidă viteză la internet din Europa, are curent electric ieftin şi asta este o condiţie-cheie pentru formarea fermelor de minare,” a subliniat Chaika, adăugând că liderii locali au adoptat deja legi permisive pentru producţia de criptomonede.

    

Artem Chaika, fratele lui Igor, pe lista Magnitsky

O anchetă a Fundaţiei Anti-Corupţie (FBK) care a arătat că Igor Chaika ar fi câştigat mai multe contracte cu statul cu sprijinul larg al influenţei tatălui său a menţionat şi afacerile gri ale fratelui lui Igor, Artem Chaika, care se află şi pe faimoasa „listă Magnitsky”, a celor cărora SUA le-au impus sancţiuni.

Pe site-ul Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie se găsesc mai multe date legate de alegerile parlamentare din Republica Moldova, sprijinul pe care Dodon îl primeşte de la Federaţia Rusă via Bahamas şi afacerile cu statul ale celor doi fii ai procurorului general al Rusiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite