Fracţiunile parlamentare, în căutarea unui candidat la funcţia de preşedinte al Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zece minute, deputaţii au luat o pauză de o zi. Liderul comunist Vladimir Voronin a propus ca fracţiunile parlamentare să poarte discuţii în vederea propunerii unei candidaturi la funcţia de Preşedinte al Parlamentului, deoarece şedinţele Legislativului nu sunt funcţionale, după ce săptămâna trecută Marian Lupu a fost demis.

„S-a creat o situaţie în organele de guvernământ, când de la începutul lunii martie, Guvernul a fost demis, iar Parlamentul a rămas fără preşedinte. Fracţiunile trebuie să se consulte în privinţa candidaturilor la funcţia de preşedinte şi să începem procededura de alegere. După aceea, lucrurile vor intra în ordinea stabilită, vom trece la examinarea agendei", a declarat Vladimir Voronin.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Libertal Democrat Valeriu Streleţ a comunicat că solicitarea comuniştilor a fost un element surpriză pentru formaţiunea din care face parte. „În momentul în care este demis preşedintele Parlamentului, atribuţiile acestuia le execută vicepreşedintele. Dacă sunt mai mulţi vicepreşedinţi, atunci se alege o persoană“, a opinat Sterleţ, după şedinţa-fulger a Legislativului.

Deputatul afirmă că a luat act de această solicitare şi urmează pe parcursul zilei curente să poarte consultări.
Deşi afirmă că nu au o candidatură, liberal-democraţii anunţă că nu-şi doresc alegeri anticipate. „Nu vreau să fac presupuneri dacă au avut loc consultări dintre comunişti şi democraţi sau supoziţii care sunt deciziile  la care s-au ajuns. Candidatura desemnată va spune multe despre coaliţia care se va forma“, spune liberal-democratul.

Acesta spune că PCRM, care constituie majoritatea parlamentară, trebuie să înainteze un candidat. „Dacă va avea loc o înţelegere, putem asista şi la crearea unei majorităţi legislative. Aceasta va fi obligată să înainteze preşedintelui ţării o candidatură pentru funcţia de premier şi ulterior să participle la votarea Guvernului şi a programului de guvernare“, susţine Valeriu Streleţ.

Ion Hadârcă, din partea Partidului Liberal reformator afirmă că alegerea preşedintelui cu statut deplin, ar conferi un grad de stabilitate activităţii parlamentare. „Pentru a evita eventuale apeluri la Curtea Constituţională este bine să fie ales“, a spus Hadârcă. Acesta a menţionat că nu va vota pentru candidatură venită din partea comuniştilor.

Mihai Ghimpu, liderul formaţiunii liberale spune că nu recunoaşte activitatea actualului Legislativ şi nu vor participa la şedinţele acestuia. „Problema cea mai gravă este că nimeni nu poate deschide, conduce şedinţele, în afară de Marian Lupu. Acesta a fost eliberat din funcţie şi urmează ca în trei luni de zile să fie aleasă o persoană nouă“, susţine Mihai Ghimpu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite