FOTO Voronin prezice că Republica Moldova îl va omagia din nou pe Lenin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin i-a dojenit pe jurnaliştii prezenţi la conferinţa sa de presă pentru absenţa lor de dimineaţă de la monumentul lui Vladimir Lenin, promiţându-le acestora că după alegerile parlamentare 30 noiembrie vor depune cu toţii flori la acest monument.

Voronin s-a arătat încrezător în reuşita electorală a comuniştilor, subliniind că cetăţenii din Republica Moldova şi organizarea disciplinată a partidului asigură victoria în alegeri şi nu alianţele politice.

Comuniştii nu sunt sovietici

În opinia lui Voronin, Partidul Comuniştilor se deosebeşte de Partidul Comunist prin natura sa, deoarece este de natură naţională, în vreme ce al doilea este de natură sovietică. Liderul comuniştilor a precizat că în prezent partidul său mai are doar 5% foşti membri ai Partidului Comunist, subliniind că în Republica Moldova comunismul are locul său pe harta politică. “Dacă nu eram noi, Partidul Comuniştilor, erau alţii cu siguranţă care făceau astăzi politică. Când am făcut partidul am invitat la discuţii 180 de membri ai Partidului Comunist din Republica Moldova şi doar 14 au venit” a mai adăugat Voronin.

Liderul comuniştilor a apreciat că situaţia politică actuală şi starea societăţii se aseamănă mult cu perioada anilor 2000, când Republica Moldova era într-o criză profundă. Voronin a mai susţinut că Republica Moldova trebuie să se dezvolte prin sine, fără ajutoare şi credite externe şi fără angajamente care aduc daune suveranităţii statului.

Crimele lui Lenin

Comuniştii din Republica Moldova încearcă să se dezică de crimele sovietice din perioada stalinistă şi de sistemul politic totalitar din Uniunea Sovietică, iar în acest sens încearcă să revitalizeze cultul lui Vladimir Ilici Lenin. Doar că şi Lenin a avut o carieră politică pătată cu sânge. La 20 decembrie 1917 Lenin semna decretul prin care a fost înfiinţată Comisia Extraordinară pentru Combaterea Contra-revoluţiei şi a Sabotajelor – temuta CEKA. Noua instituţie a constituit principalul instrument al Terorii Roşii declanşate de Lenin între 1918-1922. CEKA avea dreptul să reţină şi să execute fără mandat sau decizie judecătorească orice persoană considerată a avea o activitate contra-revoluţionară. Conform cifrelor oficiale, între 1918 şi 1920 funcţionarii CEKA au ucis fără judecată 12.000 de persoane, însă istoricii contestă aceste cifre pe care le consideră mult prea mici. În Crimeea, Bela Kuhn a ordonat cu acceptul lui Lenin în 1920 uciderea a 50.000 de soldaţi şi civili cărora li se promisese amnistierea după înfrângerea generalului Vranghel. Estimările istoricilor asupra victimelor terorii roşii din timpul lui Lenin variază între 150.000 şi 1 milion de persoane. Din ordinul personal al lui Lenin, împotriva ţăranilor răsculaţi din Tambov au fost folosite în anul 1921 gaze toxice, în total fiind ucişi peste 200.000 de ţărani în cadrul unei operaţiuni desfăşurate de peste 100.000 de militari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite