UPDATE MAE a înlocuit sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în anunţul privind concursul de angajare. Nicu Popescu: Altă limbă de stat nu avem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe de la Chişinău a plasat un anunţ de angajare pe site-ul Guvernului, prin care a comunicat că este în căutarea unui secretar general. La capitolul „condiţii de participare pentru concurs”, printre condiţii se regăsea şi necesitatea de a cunoaşte „limba moldovenească”. Acest fapt a fost sesizat de către deputatul Blocului ACUM, fostul ambasador Iurie Reniţă, care s-a arătat revoltat de condiţia MAE.

UPDATE MAE a introdus schimbări pe pagina de angajare a Guvernului şi a indicat că limba română este cea pe care trebuie să o cunoască persoana care doreşte o anumită funcţie în MAE.

„Am demarat concursul pentru selectarea unui nou secretar general al MAEIE. Şi evident persoana trebuie să cunoască anume limba română, căci altă limbă de stat nu avem”, a scris ministrul de Externe, Nicu Popescu, pe pagina sa de Facebook.

Ştirea iniţială

„Incredibil. „Limba Moldovenească” la Externe! Dincolo de multitudinea de probleme încă nesoluţionate la Externe, constatăm cu stupoare că şi MAEIE figurează printre ministerele de „elită” care angajează secretar general doar persoane care cunosc „limba moldovenească” şi limbile oficiale de comunicare interetnică din Republica Moldova”, a scris Iurie Reniţă pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, „nici chiar în regimurile politice cele mai nocive, Externele n-au degradat până acolo ca limba română să fie atât de mult înjosită”. 

„Bravo, băieţi! Tot înainte cu integrarea europeană şi cu „Limba Moldovenească” în Europa”, a adăugat deputatul

Fostul ambasador a publicat şi o fotografie (vezi mai jos) în care este indicat că MAE este în căutarea unui secretar general care cunoaşte limba moldovenească. Însă, la scurt timp după ce Iurie Reniţă a făcut public acest fapt, cei responsabili de la Guvern au modificat anunţul, menţionând că persoana care urmează a fi angajată trebuie să cunoască „limba de stat”, fără a preciza care anume este aceasta.

De menţionat că, în noiembrie 2018, într-o postare pe Facebook, Maia Sandu, care atunci încă nu deţinea funcţia de prim-ministru, declara următoarele: „Limba română nu este monedă de schimb şi nici nu ar trebui să fie exploatată în declaraţii populiste, utilizate cu scop electoral. Să nu recunoşti limba română drept limba comunităţii noastre este o ruşine şi o palmă adusă tuturor vorbitorilor de limbă română, în orice regiune ar locui aceştia, este o profanare a ştiinţei şi a adevărului lingvistic şi istoric”.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Amintim că, potrivit articolului 13 din Constituţie, limba de stat în Republica Moldova este limba moldovenească. La acest articol fac adesea referire Socialiştii lui Igor Dodon, comuniştii lui Vladimir Voronin şi alţi adepţi ai acestei sintagme. Însă, printr-o hotârâre a Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, s-a decis că limba de stat în Republica Moldova este limba română, pentru că aşa este prevăzut în Declaraţia de Independenţă, iar judecătorii Curţii au stabilit că acest document prevalează asupra Constituţiei. Atunci, judecătorii au îndemnat Parlamentul să modifice Constituţia pentru a introduce sintagma de limbă română la limbă de stat.

Guvernul de la Chişinău a dat aviz pozitiv pe 13 decembrie 2017, iniţiativei legislative de modificare a articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova, prin care se urmăreşte înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” ca limbă de stat în Legea Supremă.

Curtea Constituţională s-a pronunţat marţi, 31 octombrie, asupra solicitării unui grup de deputaţi, dând aviz pozitiv proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituţie, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.

Igor Dodon a criticat decizia Curţii Constituţionale de marţi, 31 octombrie. Preşedintele afirmă în Constituţia ţării, în datele recensămîntului populaţiei, dar şi în arhivele medievale este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc.

De asemenea, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova anunţă că se va împotrivi tentativei de a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituţia ţării.

Deşi mai mulţi deputaţi din legislatura precedentă, inclusiv de la guvernare, s-au declarat pentru introducerea limbii române în Constituţie, această chestiune aşa şi nu a fost supusă votului în plen.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite