FOTO Anti-europenii blochează centrul Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dodon şi Usatîi au blocat centrul Chişinăului. FOTO Adevărul Moldova
Dodon şi Usatîi au blocat centrul Chişinăului. FOTO Adevărul Moldova

Capitala Republicii Moldova riscă să fie paralizată după ce protestatarii conduşi de Renato Usatîi şi Igor Dodon şi-au instalat corturile pe o porţiune de aproximativ 500 de metri din centrul bulevardului Ştefan cel Mare care străbate oraşul de la vest la est.

Traseele troleibuzelor au fost deviate, ceea ce a provocat nemulţumirea vizibilă a trecătorilor. Partea carosabilă a bulevardului Ştefan cel Mare dintre străzile Serghei Lazo şi Maria Cebotari – în faţa Parlamentului şi a Ministerului Agriculturii – este ocupată de corturi. Zona este supravegheată de poliţie, care a permis în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă montarea corturilor în mijlocul bulevardului.

Protestul condus de primarul oraşului Bălţi Renato Usatîi (Partidul Nostru, PN) şi Igor Dodon (Partidul Socialiştilor, PSRM) intră astfel într-o nouă fază. Liderii protestului, care cer modificarea acordului de Asociere cu UE şi reluarea relaţiilor cu Uniunea Vamală coordonată de Moscova, au dat un ultimatum preşedintelui Nicolae Timofti să demisioneze până sâmbătă seară.

Protest ilegal

Montarea corturilor în faţa Parlamentului şi a Ministerului Agriculturii a fost contestată în instanţă de Primăria Chişinăului, însă cazul nu a fost soluţionat până acum. În cursul zilei de azi Primăria Chişinăului a depus la Procuratură o plângere faţă de blocarea bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt de către protestatarii din scuarul Parlamentului Republicii Moldova, prin instalarea corturilor în stradă, fiind astfel periclitată circulaţia pe artera principală a oraşului

Poliţia anunţă că monitorizează protestele din Chişinău, atât timp cât sunt paşnice, iar dacă organizatorii manifestaţiilor vor încălca legislaţia cu privire la întruniri, aceasta va interveni conform indicaţiilor Primăriei în funcţie de decizia instanţelor de judecată.

Şeful Inspectoratului Naţional de Patrulare, Marin Maxian, a declarat pentru Adevărul Moldova că poliţia monitorizează acţiunile de protest din centrul Capitalei, inclusiv decizia organizatorilor manifestaţiei din scuarul Parlamentului de a-şi extinde aşa-numitul "Orăşel al Victoriei" pe carosabil, blocând astfel bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Protestul Platformei DA

Platforma Demnitate şi Adevăr urmează să organizeze duminică un protest în faţa clădirii Guvernului. Aici susţinătorii Platformei DA au instalat un oraş de corturi încă din data de 6 septembrie.

Experţii nu exclud eventualele acţiuni cu caracter provocator care ar putea avea loc în timpul protestelor, anunţate de către Platforma civică DA pentru duminică, 4 octombrie. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN. Sergiu Ostaf, director al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CReDO, consideră că poliţia ar deţine informaţii despre potenţiale provocări. „Am rămas surprins de declaraţia lui Renato Usatîi când a spus că amână protestul. El nu o dată a folosit diferite situaţii pentru instigare. Probabil că ştie ceva. Mai remarc că şi poliţia a învăţat lecţia „7 aprile” şi vreau să salut activismul poliţiei. Probabil că şi ei cunosc ceva. Există interpretări despre posibilitatea destabilizării situaţiei”, a spus Ostaf.

Analistul politic, Roman Mihăeş, de asemenea, nu exclude destabilizarea acţiunilor de protest . „Sunt multe organizaţii extremiste care au agenţi şi în Republica Moldova. Conform Legii cu privire la partide, dacă formaţiunea politică este implicată în acţiuni violente , este suspendată. Cred că Usatîi ştie ceva şi se abţine, pentru ca să poată participa la viitoarele alegeri. La fel şi socialiştii. Remarc că una din televiziuni, care susţine Platforma „DA” operează cu mesaje agresive, care îndeamnă la violenţă. Unii protestatari ar putea să cadă pradă acestor mesaje”, a opinat analistul.

Cum a fost deviat transportul public din Chişinău

Primăria municipiului Chişinău informează că în urma blocării bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt de către protestatarii din scuarul Parlamentului Republicii Moldova, prin instalarea corturilor în stradă, în perimetrul străzilor Maria Cebotari – Serghei Lazo, circulaţia transportului publică a fost organizată după cum urmează:

1 Rutele de troleibuz care circulă pe bd. Ştefan cel Mare în direcţia Buiucani: de pe bd. Ştefan cel mare şi Sfânt, pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. Bucureşti, str. A. Şciusev şi continuare pe traseele stabilite;

2. Rutele de troleibuz care circulă pe bd. Ştefan cel Mare în direcţia Botanica: de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. A. Şciusev, str. Bucureşti şi în continuare pe traseele stabilite;

3. Ruta nr. 2 şi nr. 4: de pe str. A. Puşkin pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi continuare pe traseele stabilite.

4 Autobuzele în direcţia Buiucani: de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. Bucureşti, str. S. Lazo şi în continuare pe traseele stabilite;

5. Autobuzele în direcţia Botanica: de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. S. Lazo, str. Bucureşti, str. A. Puşkin, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi în continuare pe traseele stabilite.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite