Fostul deputat român Cristian Rizea va participa în alegerile parlamentare din Republica Moldova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Rizea
Cristian Rizea

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în România, eliberat recent de autorităţile moldoveneşti, a depus vineri, 14 mai, actele la Comisia Electorală Centrală de la Chişinău pentru a se înregistra în calitate de candidat independent în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Cristian Rizea a menţionat că a avut negocieri cu câteva partide din Republica Moldova, însă, în cele din urmă, în rezultatul unor presupuse presiuni din partea lui Igor Dodon, formaţiunile respective au refuzat să-l includă pe listele lor electorale. În consecinţă, fostul deputat PSD a luat decizia de a candida independent, având nevoie să colecteze 2.500 de semnături pentru a fi înregistrat de CEC.

Cristian Rizea a precizat că va lupta împotriva lui Igor Dodon şi a lui Vlad Plahotniuc şi că va sprijini proiectele preşedintelui Maia Sandu şi ale Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Recent, Cristian Rizea a menţionat că a iniţiat procedura de renunţare la cetăţenia română şi că vrea să deţină doar cetăţenia moldovenească, retrasă anterior printr-un decret al preşedintelui Igor Dodon şi despre care procurorii spun că a obţinut-o fraudulos, fiind deschis un dosar penal pe acest caz.

Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România, a fost eliberat din arest de autorităţile moldoveneşti duminică, 2 mai, după ce a expirat termenul în care un cetăţean străin reţinut poate fi extrădat.

Cristian Rizea a afirmat, la Jurnal TV, că dosarul penal în care a fost condamnat în România i-a fost fabricat şi că dânsul este nevinovat. Rizea a mai spus că a obţinut cetăţenia moldovenească legal, depunând actele la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti, dar nu în mod fraudulos, precum susţin procurorii moldoveni.

Cristian Rizea a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020, la scurt timp după ce preşedintele de atunci, Igor Dodon, i-a anulat cetăţenia moldovenească. Ulterior, Rizea a fost arestat, iar Chişinăul a anunţat că fostul deputat va fi extrădat în România.

Cristian Rizea riscă închisoare şi în Republica Moldova, după ce procurorii moldoveni au stabilit că fostul deputat român a comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, Rizea a făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei.

După ce Igor Dodon a semnat un decret prin care a anulat cetăţenia lui Cristian Rizea, preşedintele de atunci a spus că Rizea este „un criminal, conform justiţiei române”. 

Dodon a adăugat că acum ţine de competenţa organelor de drept moldoveneşti şi române ca să-l reţină şi să-l expulzeze pe Cristian Rizea din R. Moldova. Dodon a precizat că decretul a fost semnat la propunerea Comisiei pentru cetăţenii.

Igor Dodon a anunţat vineri, 16 octombrie 2020, că Cristian Rizea a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017. Atunci, pentru a obţine cetăţenia, Rizea a informat autorităţile R. Moldova că ar avea rude în autonomia găgăuză. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obţinuse paşaportul moldovenesc, afirmă Dodon, sugerând că politicianul român a obţinut cetăţenia în urma unei înţelegeri cu oligarhul Vlad Plahotniuc.

Dodon a precizat că atunci când Rizea a solicitat cetăţenia, acesta a ascuns informaţia că a fost condamnat în România, fapt ce contravine legislaţiei Republicii Moldova. În acest sens, Dodon a afirmat că Rizea va rămâne fără cetăţenia moldovenească. 

„La momentul când el a depus actele, deja era condamnat în România. Pe data de 7 decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat la patru ani şi opt luni. Asta înseamnă că acest cetăţean a depus actele în Moldova, asumându-şi angajamentele că nu încalcă legea, dar, de fapt, a încălcat legea, pentru că era cu dosar penal în România. Cel mai probabil era un om apropiat fostului oligarh care era la putere”, a subliniat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite