Fostul deputat Grigore Petrenco riscă să fie dat în căutare, după ce a părăsit Republica Moldova

Fostul deputat Grigore Petrenco riscă să fie dat în căutare, după ce a părăsit Republica Moldova

FOTO arhivă

Fostul deputat comunist Grigore Petrenco riscă să fie dat în căutare pentru faptul că a părăsit Republica Moldova, având interdicţia judecătorilor în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii afirmă că măsura preventivă sub formă de control judiciar, aplicată în privinţa lui Petrenco, are anumite restricţii şi obligaţii. 

„În ipoteza în care Grigore Petrenco nu se va prezenta în instanţă, urmează a fi demarate acţiuni de către procurori prin care să constate eschivarea domnului Petrenco de la judecarea cauzei. Asta deja prezumă noi acţiuni din partea procurorilor prin intermediul instanţei, precum anunţarea în căutare şi judecarea cauzei în lipsa lui, dacă se va proba faptul că dumnealui se sustrage de la judecarea cauzei penale”, a declarat el adjunctul procurorului general, Mircea Roşioru pentru deschide.md

Fostul deputat comunist Grigore Petrenco se afla de aproape o lună în Germania, acolo unde a depus actele necesare pentru a-i fi oferit statut de refugiat politic. Politicianul ar fi părăsit în taină Republica Moldova la sfârşitul lunii august, având interdicţia de a părăsi ţara.

Grigore Petrenco este învinuit de organizarea dezordinilor în masă şi opunerea rezistenţei în faţa organelor de drept în timpul unui protest la Procuratura Generală organizat în septembrie 2015, a fost condamnat miercuri, 28 iunie, la patru ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii au solicitat patru ani şi şase luni de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip semiînchis, însă magistraţii Judecătoriei Râşcani au decis aplicarea aceluiaşi termen, dar cu suspendare.
 
Petrenco pledează nevinovat şi califică dosarul ca fiind unul politic.
 

Potrivit IPN, membrii Grupului Petrenco au fost reţinuţi pe 6 septembrie 2015 ca urmare a unui protest cu altercaţii, organizat în faţa clădirii Procuraturii Generale. Manifestanţii cereau tragerea la răspundere a politicianului Vlad Plahotniuc „pentru fărădelegile comise”. Atunci, potrivit poliţiei, protestatarii au încercat să intre cu forţa în sediul instituţiei, însă au fost împiedicaţi de forţele de ordine. În rucsacurile celor reţinuţi au fost depistate lanţuri metalice şi lacăte.

 

citeste totul despre: