Foştii judecători constituţionali nu s-au prezentat în comisia de anchetă privind tentativă de lovitură de stat întreprinsă de PDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
constcourt.md

Foştii membri ai Curţii Constituţionale, invitaţi la audieri în Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind tentativa de puci anticonstituţional întreprinsă de PDM în perioada 7-14 iunie, nu s-au prezentat. Ex-judecătorii CC au trimis o scrisoare, subsemnată de către toţi şase, în care explică că nu sunt obligaţi să se prezinte la audieri, transmite IPN.

Potrivit preşedintelui Comisiei, Mihai Popşoi, cei şase foşti judecători ai Curţii Constituţionale invocă că sunt inamovibili pe parcursul mandatului independent şi se supun Constituţiei. De asemenea, fac referire la Legea cu privire la Curtea Constituţională şi la Codul jurisdicţiei constituţionale, care pevăd că judecătorii CC nu pot fi traşi la răspundere pentru voturile şi opiniile exprimate în timpul exercitării funcţiei, inclusiv după expirarea mandatului. „Au refuzat să vină considerând probabil că au protecţia actualei majorităţi parlamentare PD-PSRM”, a remarcat Mihai Popşoi.

Preşedintele Comisiei a mai spus că, dacă ar fi venit, ex-judecătorii CC ar fi fost întrebaţi „dacă şi cum a fost influenţată decizia lor, dacă pe durata şedinţelor sau în ziua premergătoare şedinţelor au avut contact cu reprezentanţii politicului, sau de ce au dispărut şi nu au fost păstrate mai mult timp înregistrările video din interiorul şi exteriorul CC”.

Mihai Popşoi a mai spus că mandatul Comisiei expiră curând şi are suspiciunea că actuala majoritate parlamentară nu-l va prelungi.

Comisia de anchetă a fost instituită de Parlament pe 18 iunie anul curent, după ce în perioada 7-14 iunie, după crearea majorităţii parlamentare PSRM-ACUM şi formarea Guvernului Sandu, clădirile instituţiilor statului au fost blocate de poliţie timp de o săptămână. Curtea Constituţională a recunoscut acţiunile Parlamentului de formare a noii majorităţi parlamentare drept nelegitime, creându-se totodată situaţia existenţei a două guverne, unul condus de Maia Sandu, celălalt de Pavel Filip. Pe 14 iunie PDM a anunţat că se retrage de la putere. Ulterior şi membrii Curţii Constituţionale şi-au anulat deciziile luate în acea perioadă.

Procuratura Generală a iniţiat o cauză penală pe faptul uzurpării puterii de stat de către fosta guvernare. Începerea urmării penale a fost dispusă de procurorul general interimar de atunci, Dumitru Robu, printr-o ordonanţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite