Foşti procurori, despre reforma Procuraturii: Instituţia continuă să fie un instrument în mâna politicienilor pentru a se răfui cu oponenţii incomozi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Reforma Procuraturii nu a eliberat instituţia de sub influenţa politicului şi nici nu a asigurat independenţa procurorilor. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV 7, transmite IPN. Pe de altă parte, reprezentanţii coaliţiei de guvernare consideră că reforma se află la început, iar implementarea ei va da rezultate.

Fostul procuror şi actualul deputat socialist, Vladimir Ţurcan, susţine că Procuratura este în continuare sub influenţa politicului, reforma fiind mimată. 

„Trebuie să fim realişti. Această reformă este o dare de seamă pe care Chişinăul a trebuit să o dea partenerilor străini, care au alocat milioane pentru reformarea justiţiei. Ştiu că sunt procurori oneşti, însă ei sunt limitaţi în acţiunile lor. Procuratura continuă să fie un instrument în mâna politicienilor aflaţi la guvernare pentru a se răfui cu oponenţii incomozi”, a declarat socialistul.

Fostul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov, susţine că noua Lege cu privire la Procuratură, intrată în vigoare în august 2016, conţine erori de ordin juridic.

„Au creat două procuraturi specializate, dintre care una se numeşte Procuratura pentru combaterea criminalităţii organizate. Nu avem aşa noţiune juridică în legislaţia noastră. Vreau să fiu optimist că vom avea cândva o procuratură profesionistă şi independentă, însă cu actuala componenţă, nu prea cred că vom avea degrabă aceste rezultate”, afirmă Diacov.

Preşedintele Asociaţiei veteranilor din Procuratură, Nicolae Ursu, subliniază că Procuratura, la fel ca şi instanţele de judecată, acţionează selectiv. 

„Vom vedea cu timpul cum va fi implementată reforma. Procurorul trebuie să dea dovadă de verticalitate şi din start să pună punctele pe i. Dacă se va lăsa de la început influenţat politic, totul va eşua. Trebuie să se renunţe la comenzile politice, să se respecte principiul că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii”, a spus Ursu.


Deputatul din coaliţia de guvernare Anatolie Zagorodnîi consideră că problemele în Procuratură au început în 2009, când coaliţia de la guvernare a repartizat pe criterii politice controlul instituţiilor statului, iar societatea civilă şi mass-media „au luat mămăligă în gură”, dar s-a arătat optimist. 

„Reforma Procuraturii va scoate instituţia de sub influenţa politicului şi lucrurile vor decurge normal”. a specificat Zagorodnîi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite