Foşti deputaţi ar fi trecut frontiera în baza paşaportului diplomatic. Şeful Poliţiei de Frontieră cere reevaluarea statutului paşapoartelor diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi, solicită Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) reevaluarea statutului paşapoartelor diplomatice eliberate. La fel, se solicită informaţii despre paşapoartele de acest tip care, în virtutea încheierii mandatului funcţiei, au fost scoase din circulaţie, dar au rămas în posesia titularului, transmite IPN.

Solicitarea vine în contextul în care Poliţia de Frontieră a depistat mai mulţi foşti deputaţi şi demnitari care au trecut frontiera în baza paşaportului diplomatic, „lucru care îngreunează procesul de activitate”. Într-o postare pe o reţea de socializare, Rosian Vasiloi menţionează că, potrivit Legii cu privire la Poliţia de Frontieră, documentele nevalabile prezentate la control, precum şi cele care nu aparţin posesorului trebuie să fie ridicate.

Tototdată, Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, se arată că dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic ori a celui de serviciu apare din momentul numirii sau alegerii persoanei în funcţie şi încetează în momentul încheierii mandatului funcţiei.

Printre persoanele care deţin paşapoarte diplomatice sunt şeful statului, preşedintele Parlamentului, premierul, soţii şi soţiile acestora, deputaţii, personalul diplomatic precum şi alte persoane care ocupă funcţii de conducere în stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite