„Fiţi eroi în turul doi!“. Cum se mobilizează moldovenii pentru a-şi susţine candidaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maia Sandu şi Igor Dodon îşi îndeamnă electoratul la mobilizare generală. Socialistul are un avantaj de aproape 10%, Maia Sandu având o sarcină grea: să recupereze diferenţa, convingând tinerii să iasă la vot.

„Problema Maiei Sandu este mobilizarea. Ea trebuie să compenseze cele 10%, să fie undeva pe la 60% prezenţă. Asta înseamnă un exerciţiu de mobilizare foarte mare. De ce e nevoie de mobilizare? Fiindcă, aşa cum arată voturile pe masă în Republica Moldova, în cazul în care candidaţii care nu au intrat în turul doi îşi vor repartiza mandatele către Sandu şi Dodon, diferenţa dintre cei doi candidaţi se păstrează“, a explicat Dan Dungaciu într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Adevărata mobilizare a început pe reţelele de socializare şi a continuat prin conferinţe de presă a diferitor grupuri care şi-au manifestat susţinerea faţă de un candidat sau altul.

Mai mulţi oameni de ştiinţă din Moldova şi-au anunţat sprijinul pentru liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, afirmând că Maia Sandu este singura şansă a ţării să iasă din haos. Printre susţinători se numără regizorul Sandu Grecu şi scriitorul Ion Hadârcă. De asemenea, şi veteranii de război care au luat parte la conflictele de pe Nistru şi din Afganistan şi-au anunţat susţinerea candidatului proeuropean. 

Agitaţie pe Facebook

Internauţii au creat şi pe Facebook câteva grupuri pro-Maia Sandu, care abundă de mesaje mobilizatoare şi fac referire la salvarea vectorului european. Mai mult, moldovenii din diaspora asigură transport şi cazare pentru persoanele care nu au în apropiere o secţie de votare. Pe lângă diaspora, şi alegătorii din Republica Moldova dau semne că se grupează. „Votez în Moldova“ este unul dintre grupurile din ţară constituite în mediul virtual.

Actorul moldovean Anatol Durbală a lansat campania „Fiţi eroi în turul doi“, prin care mai mulţi oameni de cultură şi-au declarat sprijinul pentru Maia Sandu. Scopul campaniei este mobilizarea electoratului, mai ales a tinerilor, să iasă la vot în număr cât mai mare pe 13 noiembrie. „Acum chiar nu este momentul să ne jucăm cu focul. Indiferenţa voastră o să îngroape viaţa oamenilor care vă sunt dragi, a părinţilor, a bunicilor, nu a politicienilor pe care voi îi urâţi şi în care nu aveţi încredere. E nevoie să facem un efort şi unul mare. Să nu stăm pur şi simplu acasă şi să ne revoltăm pe Facebook. Lăsaţi gadgeturile, barurile, discotecile şi mergeţi pe 13 noiembrie la vot“, a fost mesajul de mobilizare din partea actorului Anatol Durbală.

Dodon, deranjat de „isteria de pe Facebook“

Candidatul socialiştilor la prezidenţiale, Igor Dodon, s-a arătat deranjat de mobilizarea de pe reţelele de socializare. „Eu văd că în ultimul timp s-a unit toată mass-media finanţată de SUA, televiziuni finanţate de oligarhi, toţi fac front comun împotriva mea. Nu-i nimic, noi o să ţinem piept, au fost bătălii şi mai mari, dar aceasta arată slăbiciunea voastră. Uitaţi-vă ce isterie aţi ridicat voi pe reţelele de socializare, vreţi să speriaţi pe cineva? Nu ne temem noi, am văzut şi mai puternici. De aceea veţi pierde şi daţi dovadă de slăbiciune“, a declarat Dodon.

Dar şi socialiştii fac eforturi să mobilizeze electoratul. „Stimaţi prieteni, stimaţi cetăţeni, haideţi să fim împreună. Noi am consolidat şi consolidăm rândurile noastre. Noi suntem ferm convinşi de victorie şi în decurs de 10-12 zile veţi vedea câţi vom fi, cu mult mai mulţi ca în turul întâi“, a anunţat Dodon. Socialistul afirmă că scopul lui este ca să obţină peste 60% în turul doi de scrutin.

Comunistul Vladimir Voronin a declarat recent că nu are de gând să-i acorde sprijin lui Igor Dodon. Ajutor pentru socialist vine, în schimb, din partea preşedintelui Partidului Nostru, Renato Usatîi. Acesta şi-a reafirmat susţinerea în turul doi a lui Dodon printr-un mesaj video postat pe Facebook. Usatîi a explicat că este o alegere grea, deoarece oamenii sunt din nou divizaţi, însă nu poate să o susţină pe Maia Sandu, aceasta fiind „proiectul americanilor care îl protejează pe Plahotniuc“.

Protest la Comisia Electorală Centrală

Majoritatea parlamentară a refuzat să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de joi proiectul de lege care să le permită studenţilor şi elevilor să poată vota la alegerile prezidenţiale la locul unde îşi fac studiile. Sociliastul Vladimir Ţurcan a declarat că studenţii şi elevii au posibilitatea să-şi exercite dreptul de vot la domiciliu, căci alegerile au loc duminică, iar ei se pot deplasa acasă. De aceeaşi părere a fost şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, care l-a îndemnat pe autorul iniţiativei să nu propună schimbarea regulilor de joc chiar în timpul jocului.

După această decizie, un grup din câteva zeci de tineri a protestat în faţa Comisiei Electorale Centrale pentru a obţine dreptul de a vota la locul de studii. Acţiunea s-a soldat însă fără vreun rezultat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite