Fiodor Ghelici susţine că Rusia intervine în campania electorală din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiodor Ghelici

Fiodor Ghelici, preşedintele Asociaţiei obşteşti „Moldova mea”, consideră că interdicţia aplicată de Rusia privind tranzitarea mărfurilor moldoveneşti prin Ucraina, iar apoi anularea ei reprezintă o înţelegere între preşedintele Igor Dodon şi administraţia Federaţiei Ruse.

În opinia sa, toate aceste acţiuni fac parte dintr-un scenariu de creştere a popularităţii Partidului Socialiştilor înainte de alegeri, dar şi pentru a îmbunătăţi imaginea lui Igor Dodon. Activistul susţine că Rusia intervine în campania electorală din Moldova, recurgând la presiuni economice, astfel indicând indirect alegătorilor pentru cine să voteze.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Fiodor Ghelici a declarat că, fiind etnic ucrainean, dar vorbitor de rusă, respectă foarte mult poporul rus, însă este extrem de revoltat de politica pe care o promovează preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. La sfârşitul lunii decembrie, autorităţile Federaţiei Ruse au interzis importul în Rusia al mărfurilor din Ucraina, dar şi al mărfurilor care tranzitează teritoriul ucrainean.

Ca urmare, din 1 ianuarie 2019, agenţii economici moldoveni, care îşi exportă produsele pe piaţa rusească prin Ucraina, s-au pomenit într-un blocaj. Unii, pentru a-şi onora angajamentele contractuale, au trebuit să îşi asume costuri suplimentare pentru a ajunge în Federaţia Rusă ocolind Ucraina, menţionează activistul. 

Recent, după vizita preşedintelui Igor Dodon în Federaţia Rusă, interdicţiile au fost ridicate.

Fiodor Ghelici este de părere că „această acţiune economică împotriva Moldovei” a fost pusă la cale de către Igor Dodon, ca să iasă triumfător înainte de alegeri. „După ce moldovenii noştri au stat o lună la frontiera ucraineană-rusă, se preface că merge să se înţeleagă cu Putin”. „Vă rog, nu faceţi presiuni asupra alegătorului nostru şi nu ne mai şantajaţi”, i s-a adresat Fiodor Ghelici preşedintelui.

Activistul a spus că moldovenii au răbdat ani la rând, pentru că sunt toleranţi, au răbdat deposedările de teritorii, implicarea în regiunea transnistreană. Însă, deja agenţii economici îşi orientează activitatea spre piaţa europeană, pentru că Federaţia Rusă, în opinia sa, nu mai este un partener sigur. Şi tinerii care anterior munceau în Federaţia Rusă, pleacă în statele europene, în SUA, pentru că acolo au văzut o altă viaţă, mai bună.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite