Filip: Nu ne propunem să aderăm la NATO nici în viitorul apropiat, nici în viitorul îndepărtat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Ne dorim o comunicare mai bună cu NATO şi nu ne propunem să aderăm la această organizaţie nici în viitorul apropiat, nici în viitorul îndepărtat. Afirmaţia aparţine premierului Pavel Filip şi a fost făcută într-un interviu pentru portalul Tribuna.

Prim-ministrul a vorbit în cadrul interviului şi despre relaţiile cu NATO, UE şi GUAM şi despre cum această colaborare cu organizaţiile respective ar putea influenţa relaţiile cu Moscova.

Filip consideră că Kremlinul „ar trebui să fie mai relaxat cu privire la cooperarea Republicii Moldova cu cele trei organizaţii”. 

„Trebuie în primul rând să spun că există diferenţe clare între aceste trei organizaţii, precum şi între scopurile Moldovei vizavi de aceste organizaţii. În raport cu UE, noi ne dorim apropierea constantă, cu obiectiv final aderarea, atunci când vor fi create toate condiţiile, atât la noi, cât şi în interiorul UE. În raport cu NATO, noi ne dorim o comunicare mai bună şi nu ne propunem să aderăm la această organizaţie nici în viitorul apropiat, nici în viitorul îndepărtat. Iar în ceea ce priveşte GUAM, aceasta este o platformă regională în care vedem, atât lărgirea colaborării economice, cât şi acţiuni comune pe dimensiunea de securitate”, a subliniat premierul.

Potrivit lui, Moldova în continuare doreşte să rămână în CSI.

„Iar Rusia este un partener important pentru noi. Sperăm că Rusia priveşte cu deschidere eforturile de politică externă a Republicii Moldova, fiindcă noi întotdeauna am căutat abordarea paşnică, am căutat să fim un furnizor de securitate şi de bună înţelegere în regiune şi în Europa în general”, a adăugat oficialul moldovean.

Şeful Cabinetului de Miniştri susţine că în 2016 relaţiile cu Rusia au cunoscut o evoluţie pozitivă, dovadă ar fi şi întâlnirile la nivel înalt pe care le-a avut premierul cu Vladimir Putin, cât şi cu Dmitri Medvedev. 

„Faptul că există o divergenţă pe tema tratamentului la care au fost supuşi unii oficiali ai noştri în Federaţia Rusă nu înseamnă că relaţiile dintre ţările noastre s-au stricat. Aceste relaţii continuă să fie bune, iar dialogul continuă, pentru a se realiza ajustările necesare. Republica Moldova întotdeauna a oferit şi va oferi prietenie celorlalte ţări – şi în special ţărilor cu care avem relaţii vechi şi pe multiple planuri, aşa cum este Rusia. Este un lucru dorit de altfel şi de o parte a populaţiei noastre”, a conchis Pavel Filip.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite