Filip, despre prima iniţiativă legislativă a lui Dodon: Chiar dacă vine dintr-un partid de stânga, nu era obligatoriu să păşească cu stângul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Legea care prevede transformarea miliardului de dolari furat din sistemul bancar în datorie publică a creat primul subiect de dispută între Preşedinţie şi Guvern miercuri, 28 decembrie. După ce Igor Dodon a semnat iniţiativa legislativă prin care se urmăreşte anularea legii menţionate, pentru care Guvernul Filip şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, premierul a reacţionat, afirmând că şeful statului este un populist.

„Chiar dacă domnul Dodon provine din Partidul Socialiştilor care este un partid de stânga, nu era obligatoriu în funcţia de preşedinte să păşească cu stângul. 

În primul rând pentru că Curtea Constituţională a examinat câteva sesizări referitor la această problemă. Prima a fost depusă chiar de PSRM şi a fost respinsă. După care a fost depusă o sesizare de către avocatul poporului şi la fel a fost respinsă. Această lege este perfect constituţională. 

În al doilea rând, această lege este un act juridic consumat, pentru că în baza acestei legi deja s-au prevăzut şi bani în buget, au fost încheiate şi acordurile respective. De aceea, anularea acestei legi nu poate produce efecte juridice, dar este adevărat că se poate veni cu alte legi, dacă cineva va găsi o soluţie mai bună de rezolvare a acestei probleme. 

În al treilea rând, vreau să fac o adresare cetăţenilor Republicii Moldova, fiindcă această categorie de politicieni, care sunt populişti din punctul meu de vedere, vin să vă amăgească, să vă genereze nişte aşteptări false”, a declarat Pavel Filip în cadrul şedinţei Guvernului.

Amintim că la 26 septembrie 2016, Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru proiectul de lege care prevede transformarea miliardului de dolari furat din sistemul bancar în datorie publică. Proiectul a fost criticat dur de opoziţie, dar şi de societatea civilă, fiind catalogat ca „datorie pusă pe umerii cetăţenilor”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite