Filip cere Procuraturii să investigheze cazurile de administrare dubioasă a terenurilor instituţiilor de învăţământ şi cercetare cu profil agricol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia dezastruoasă din instituţiile de cercetare şi de învăţământ cu profil agricol din Moldova a fost discutată joi, 25 octombrie, în cadrul unei şedinţe convocată de premierul Pavel Filip, transmite serviciul de presă al Guvernului.

„Noi avem instituţii care pur şi simplu jefuiesc statul – solicită bani din buget care sunt cheltuiţi ineficient. În acelaşi timp, de la terenurile agricole pe care le deţin, veniturile sunt zero lei. Astăzi putem să investim acolo sume enorme de bani, rezultatul nu se va îmbunătăţi, ba dimpotrivă, dezastrul se va amplifica”, a spus Pavel Filip.

Bugetul alocat pentru aceste instituţii este de circa 312 milioane de lei. Suprafaţa terenurilor care aparţin instituţiilor de învăţământ şi de cercetare cu profil agricol depăşeşte 11 mii de hectare, iar majoritatea dintre acestea au fost transferate în gestiunea unor staţiuni tehnologice/didactice – experimentale create în anul 2008, care în prezent sunt în insolvenţă. 

„Au fost scheme bine gândite, astfel, încât să poată pune mâna apoi pe aceste terenuri agricole.Trebuie să ne adresăm Procuraturii Generale să se implice, să vadă în ce bază au fost cedate terenurile agricole, de ce aceste staţiuni au intrat în insolvenţă”, a subliniat premierul.

Printre alte probleme au fost menţionate pregătirea unor specialişti de care economia nu are nevoie, instruirea la echipamente învechite, ponderea mare a personalului tehnic faţă de cel profesoral, cercetări cu impact redus. 

„Cel mai grav, cred că este procesul educaţional. Nu sunt pregătiţi specialişti necesari sectorului agrar. Rata de angajare în câmpul muncii a absolvenţilor colegiilor de profil este sub 30%. Tot ce ţine de educaţia şi cercetarea în domeniul agricol, pornind de la şcolile profesional-tehnice până la universitate şi instituţii de cercetare, trebuie să înţelegem ce optimizări şi restructurări facem, astfel încât să avem eficienţă”, a conchis Pavel Filip.

Prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru, care să propună soluţii pentru depăşirea situaţiei critice din domeniu. Activitatea acestuia se va axa pe 2 direcţii prioritare:
 

1.Elaborarea unui plan de restructurare a reţelei de şcoli profesionale, colegii, universitate, instituţii de cercetare cu profil agricol;

2.Sesizarea procuraturii pentru investigarea cazurilor de inducere în insolvenţă a staţiilor tehnologice/didactice-experimentale care administrează terenurile instituţiilor de învăţământ şi cercetare cu profil agricol

În prezent, în Republica Moldova sunt 41 de instituţii de cercetare şi de învăţământ cu profil agrar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite