„Filat trebuia să-l aducă pe Smirnov în sac la Chișinău“. Vezi ce cred analiștii politici despre întâlnirea de la Tighina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul moldovean şi liderul separatist au semnat ieri, la Tighina, o declaraţie comună, în care au stabilit prima rundă a negocierilor oficiale în formatul 5+2, după o pauză de cinci ani. Experţii nu cred însă că discuţiile de pe 30 noiembrie vor aduce rezultate revoluţionare pentru conflictul îngheţat de pe Nistru.

Premierul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol Igor Smirnov s-au întâlnit la sediul misiunii OSCE de la Tighina. Cele două delegaţii au discutat cu uşile închise, iar la scurt timp cei doi au rămas între patru ochi. După o oră, au ieşit în oraş şi au vizitat împreună Cetatea Tighina, depoul şi biserica „Sf. Alexandr Nevski", unde Filat a aprins o lumânare în memoria celor căzuţi în războiul de pe Nistru.

La final, au semnat o declaraţie comună, prin care au convenit să se întâlnească regulat şi să ducă un dialog constructiv. De asemenea, ei s-au arătat îngrijoraţi de tensiunile din Zona de Securitate şi s-au înţeles să înlăture barierele în libera circulaţie a oamenilor, mărfurilor şi serviciilor. Au discutat şi despre reluarea transportului feroviar, de pasageri şi marfar, în regiunea transnistreană şi restabilirea legăturii telefonice între cele două maluri.

„A fost o întâlnire necesară, utilă, rezultativă. Smirnov nu este un partener comod de dialog, dar asta mă priveşte doar pe mine. Este important că am reuşit să comunicăm", a declarat Filat.

Liderul separatist a avut însă cuvinte de laudă pentru premierul moldovean. „Vorba lui Putin: sunt oameni care fac şi oameni care vin doar cu sfaturi. Cred că Vladimir Vasilievici (Filat - n.r.) face şi de aceea am reuşit să stabilim căile pentru rezolvarea multor probleme", a spus Smirnov. Chiar şi aşa, el o ţine una şi bună: Transnistria este un stat independent, care se va dezvolta doar cu ajutorul Rusiei. „Aşa vom trăi şi vom avea un viitor luminos", a punctat aşa-zisul preşedinte.

„O capcană pentru Moldova"

Analiştii politici nu împărtăşesc entuziasmul oficialilor. „Faptul că cei doi au convenit să reînceapă dialogul în formatul 5+2 este un succes. Totuşi, nu putem să ne aşteptăm la nişte rezultate revoluţionare. Nu există premise pentru o mişcare rapidă, cum ar fi o eventuală înţelegere între Rusia şi Occident în privinţa condiţiilor de reglementare", este de părere Anatol Ţăranu.

Şi mai pesimist, Oazu Nantoi nu crede că formatul 5+2 va duce vreodată la reîntregirea ţării. „Acest format a fost inventat de ruşi pentru a-i ţine de căpăstru pe moldoveni. Este o capcană pentru Moldova, porneşte de la idei greşite că ar fi un conflict intern, iar Smirnov îi reprezintă pe moldovenii din stânga Nistrului. În 14 ani, acest format nu a născut niciun document care să fi dus la reîntregirea Republicii Moldova", crede expertul în problema transnistreană.

Astfel, spune el, nici negocierile de la Vilnius nu vor da mari roade, poate doar câteva beneficii pentru moldovenii din regiune. „Regimul Smirnov va supravieţui şi cu o legătură telefonică peste Nistru. Nu cred că este posibilă reglementarea conflictului prin dialogul cu Smirnov. Poate doar dacă Filat l-ar fi adus într-un sac la Chişinău", concluzionează comentatorul.

Citește și

Vlad Filat, față-n față cu Igor Smirnov. Citește AICI detalii de la întrevederea de la Tighina

Lupu: „Filat-Smirnov, întâlnire intimă cu interese de business"

Campania electorală, în toi

Ieri a fost ultima zi pentru înregistrarea candidaţilor la aşa-numitele alegeri prezidenţiale din Transnistria, care vor avea loc pe 11 decembrie. În cursă s-au înscris cinci persoane. Principalii candidaţi sunt liderul separatist, Igor Smirnov, fostul preşedinte al sovietului suprem, Evgheni Şeviciuk, şi actualul şef al legislativului, Anatoli Kaminski, despre care se spune c-ar fi favoritul Moscovei. Îşi mai încearcă puterile comunistul Oleg Horjan şi deputatul transnistrean Dmitri Soin. Candidatura politologului Andrei Safonov a fost respinsă.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite