Filat, Lupu şi Ghimpu, în căutarea premierului, după ce au împărţit ministerele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile dintre Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au continuat astăzi, după ce marţi, aproape de miezul nopţii, au anunţat că „acordul alianţei a fost parafat”. Acum, toată atenţia este îndreptată spre componenţa nominală a viitorului Guvern, despre care negociatorii nu s-au grăbit să anunţe. Aceştia au precizat doar că funcţia de prim-ministru îi revine PLDM, iar cea de spicher - PD.

În presa de la Chişinău s-a vehiculat, însă, modul în care au fost partajate ministerele între cele trei formaţiuni. Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a confirmat pentru Adevărul Moldova informaţiile publicate. În ceea ce priveşte candidatura prim-ministrului, cel mai probabil aceasta urmează să fie anunţată „cel târziu mâine”.

Sănătatea şi Justiţia - de la PLDM la PD

Astfel, conform înţelegerilor dintre cele trei partide, PLDM urmează să înainteze candidaturi pentru Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerul Tineretului. Partidului Democrat i-au revenit Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Ministerul Culturii, Ministerul Tehnologiilor Informaţioanle şi Comunicaţiilor şi Ministerul Economiei. Liberalii, la rândul lor, urmează să nominalizeze câte un ministru la Ministerul Mediului, Ministerul Apărării, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Transporturilor. Tot PL-ului i-ar fi revenit funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, vicepremier, SIS-ul şi câteva agenţii. În acelaşi timp, candidatul la funcţia de vicepremier pentru reintegrare ar urma să fie stabilit prin consens.

„Acordul încă nu a fost semnat”

Chiar şi aşa, Dumitru Diacov precizează că „acordul nu a fost semnat încă”. „Totul este în stadiul de finalizare. Nici candidaturile miniştrilor nu au fost discutate nici la noi în partid, nici nu am auzit candidatura premierului din partea PLDM. PLDM este partidul care trebuie să nominalizeze candidatura, nu noi”, susţine Diacov.

Deputatul democrat a mai precizat că numele miniştrilor vor fi anunţate cel târziu astăzi şi că partidele pot face schimb de ministere „dacă sunt de părere că nu au destule cadre să gestioneze situaţia”.

„Funcţia de ministru se deosebeşte de cea de prim-ministru”

Despre posibila candidatură a Maiei Sandu la funcţia de prim-ministru, Diacov a precizat că nu a auzit nicio confirmare din partea PLDM privind acest zvon. „Lucrul ăsta l-am auzit doar de la presă, nimic de la partid. Vreau să ştiu ce discută partidul. În funcţia de ministru al Educaţiei, doamna Sandu a fost o persoană simpatică. Cu propuneri, idei, viziuni care nu odată au intrat în conflict cu unele domenii din învăţământ, dar s-a descurcat”, crede Diacov. „Funcţia de ministru se deosebeşte de cea de prim-ministru. Rămâne să decidă partidul în ce măsură doamna Sandu sau altcineva o să se isprăvească în această funcţie, în condiţiile în care situaţia din ţară este complicată”, a menţionat Dumitru Diacov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite