Federaţia Rusă anunţă că vrea relaţii pragmatice cu Republica Moldova, cu respectarea intereselor reciproce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Zaharova FOTO EPA-EFE
Maria Zaharova FOTO EPA-EFE

„Salutăm atitudinea conducerii moldoveneşti pentru o colaborare constructivă, pragmatică cu Rusia, orientată spre rezolvarea problemelor. Contăm pe faptul că declaraţiile respective ale părţii moldoveneşti vor fi întărite de paşi practici. Din partea noastră, suntem gata să continuăm o asemenea interacţiune, pe principiile pragmatismului şi luării în considerare reciprocă a intereselor”.

Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zakharova, în carul unui briefing difuzat de agenţia rusă de presă TASS, informează IPN.

„Da, a fost o anumită pauză. Ea a fost determinată e procesele electorale din această ţară (Republica Moldova, n.r.). Treptat reluăm dialogul politic cu Chişinăul. Contactele bilaterale capătă un caracter regulat şi durabil”, a menţionat Maria Zakharova. Ea a adus câteva exemple în acest sens. În august Chişinăul a fost vizitat de adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale a Rusiei, Dmitrii Kozak. În octombrie au plecat la Moscova vicepremierii Republicii Moldova, Vlad Culminschi şi Andrei Spînu. La Atena a avut loc întrevederea preşedintelui Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Pe 17 noiembrie, în cadrul vizitei la Moscova a vice-prim-ministrului, ministrului afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu, a fost semnată o declaraţie comună cu ocazia aniversării a 20-a de la semnarea Tratatului de Prietenie şi Colaborare, din 2001, şi a fost semnat planul consultărilor interministeriale pentru anii 2022-2023.

„În prezent se desfăşoară activitatea de pregătire a şedinţei a 17-cea a Comisiei interguvernamentale privind colaborarea economică”, a specificat Maria Zakharova.

Purtătorul de cânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei a refuzat să comenteze neparticiparea preşedintelui Maia Sandu la recentul summit al CSI de la Sankt Petersburg, pe motiv că nu a primit o invitaţie oficială. „Avem o împărţire a atribuţiilor. Summit-urile, întâlnirile la nivel înalt le comentează administraţia Preşedintelui (Federaţiei Ruse, n.r.)”, a spus Maria Zakharova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite