Falimentul clasei politice sperie pe unii, bucură pe alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul
politic de la Chişinău a intrat pe o pantă descendentă extrem de abruptă. FOTO Adevărul
Sistemul politic de la Chişinău a intrat pe o pantă descendentă extrem de abruptă. FOTO Adevărul

Majoritatea partidelor politice din Republica Moldova recunosc faptul că rezultatele sondajului Barometrul Opiniei Publice (BOP) sunt dezastruoase, iar societatea a fost dezamăgită de toţi politicienii. În acelaşi timp, unii analişti politici pun la îndoială veridicitatea acestor date din motiv că printre reprezentanţii juriului care a avizat acest sondaj sunt şi susţinători ai Platformei DA, care a obţinut un rating destul de mare.

Mai mulţi deputaţi şi analişti politici au comentat pentru Adevărul Moldova rezultatele sondajului BOP.

Rezultate-record

Membrul Partidului Popular European Oazu Nanatoi crede că rezultatele BOP erau previzibile într-o mare măsură, dacă ţinem cont de atmosfera în societate care se resimte şi fără sondaje sociologice. „Rezultatele sunt alarmante în sensul că gradul de nemulţumire a societăţii şi gradul de neîncredere în instituţiile statului bat toate recordurile. Rezultatele deocamdată nu ne oferă o alternativă cât de cât pozitivă. Din această cauză BOP oferă multă informaţie pentru a ne gândi şi respectiv pentru crearea acestei alternative”, a conchis Oazu Nantoi.

Ratingul înalt al Platformei Demnitate şi Adevăr a surprins deputaţii socialişti. ”Aceste date arată o prăbuşire totală a celor trei partide de la guvernare. Creşterea partidului lui Iurie Leancă ne pare una conjuncturală lipsită de fundamente politice şi sociale stabile. O anumită surpriză pentru noi o reprezintă Platforma DA, fiindcă suportul către această entitate socială este unul covărşitor, se vede că ea acumulează alegătorul protestatar şi ar putea deveni o alternativă a actualei alianţe pentru integrarea europeană pe segmentul de dreapta. Este clar că stânga cumulativ, mă refer la PSRM, Partidul Nostru, inclusiv PCRM, au capitalizat maximal aşteptările electorale, asta însemnând că dacă se produc acum alegeri se schimbă structura puterii şi vectorul geopolitic”, a declarat socialistul Bogdan Ţîrdea.

Temă pentru acasă pentru politicieni

PLDM susţine că există o discrepanţă totală între procentajele care sunt date de ultimele sondaje unora sau altor partide. „Eu nu vreau să neg sau să critic acest sondaj, dar eu nu prea sunt credul în sondaje. Dar totuşi ele sunt o temă pentru acasă pentru patidele politice ca să poată să-şi revizuiască acţiunile pentru viitor. Referitor la faptul că moldovenii vor un preşedinte de ţară prorus şi un premier proeuropean, înseamnă că cetăţenii îşi doresc ca Republica Moldova să meargă în continuare pe vectorul european, deoarece politicele în stat sunt elaborate de către Guvern”, a precizat Tudor Deliu, deputat PLDM.

Tot el consideră că „încrederea cetăţenilor în partidele proeuropene a scăzut din cauza acţiunilor din ultimul timp, inclusiv demiterea Guvernului de către un partid proeuropean. Ne asumăm această decizie a cetăţeanului cum că nu s-a făcut tot ceea ce se putea de făcut”.

Ghimpu: s-a lucrat să ajungem aici

Şi liderul PL, Mihai Ghimpu a comentat rezultatele sondajului. „Au fost oameni care s-au străduit să aducă Republica Moldova la situaţia în care ne aflăm şi să compromită tot ceea ce înseamnă european. Ceea ce ţine de PL – atunci când după alegerile din 2014 (PLDM şi PD-n.r.) spuneau că nu vor alianţă cu noi, lumea ne învinuia că PL-ul e vinovat că nu se face alianţă, acuma este invers, suntem taxaţi pentru faptul că am intrat în alianţă cu aceste două partide”, subliniază Ghimpu.

Partidul Nostru este mulţumit

Vicepreşedintele formaţiunii politice „Partidul Nostru”, Ilian Caşu, spune că sondajul BOP este o continuare a celor făcute anterior, iar rezultatele sunt îmbucurătoare. „Dacă compania care a efectuat acest sondaj a respectat toate rigorile unui sondaj sociologic, şi anume principiul aleatoriu de colectare a datelor, atunci aceste cifre sunt îmbucurătoare şi încurajatoare pentru Partidul Nostru. Aceste cifre reprezintă rezultatul muncii atât la nivel de lideri, cât şi de întreaga echipă”, s concluzionat Caşu.

PD nu are nevoie de sondaje

Deputatul PD Sergiu Sârbu declară că de obicei formaţiunea politică din care face parte nu comentează rezultatele sondajelor sociologice. „Noi şi fără sondaje ştim că societatea este dezamăgită, că avem probleme, iar unica concluzie este că noi nu avem timp să aşteptăm şi trebuie în regim de urgenţă să constituim un executiv stabil şi să începem a munci asiduu pentru a soluţiona problemele oamenilor. Sperăm că şi colegii vor înţelege responsabilitate pentru asumarea guvernării”, crede Sârbu.

Păreri contradictorii între comentatori

Comentatorul politic Roman Mihăieş crede că rezultatele BOP pot fi puse la îndoială din mai multe puncte de vedere. „Nu se poate trece cu vederea faptul că sondajul a fost realizat de doi susţinători ai Platformei DA – Igor Boţan şi Arcadie Barbăroşie. Semne de întrebare ridică scorul înalt al Platformei DA, care încă nu este nici partid politic şi nu are lider de partid. Nu poate fi contabilizată o platformă până nu apare un partid şi până nu trec măcar câteva luni de la fondare. În acest context, întreg sondajul apare drept unul regizat pentru a induce în societate o anumită stare”, consideră Mihăieş.

Totodată, analistul politic Igor Boţan contrazice afirmaţiile lui Mihăieş şi precizează că sondajul a fost realizat de Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice, Politologice şi Psihologice „Civis”. Boţan califică drept prostie afirmaţia că persoanele afiliate Platformei DA au organizat sondajul BOP şi au trucat cifrele. „Să fii cetăţean şi să protestezi când ţara îţi este furată, asta ce e? E un cap de acuzaţie? Foarte bine, voi trage învăţăminte din asta: mai mult nu mă manifest civic şi mă voi adresa cetăţenilor că dacă se manifestă civic devin suspecţi. Toate întrebările trebuie adresate la Civis, eu nici nu i-am văzut în ochi pe cei de la Civis”, replică Igor Boţan.

Schimbare îngrijorătoare a vectorului de dezvoltare

Comentatorul politic Anatol Ţăranu consideră că rezultatele BOP sunt dezastruoase pentru guvernarea actuală. Republica Moldova este pregătită pentru o schimbare a vectorului de dezvoltare, iar acest fapt nu poate să nu ne îngrijoreze. „Cauza acestui rezultat este evidentă – este vorba despre eşecurile guvernării. În rezultat, avem neîncrederea masivă a cetăţenilor în cursul european”, subliniază Anatol Ţăranu, care consideră că BOP-ul este unul veridic.

Sociologul Ion Jigău declară că barometrul nu este unul surprinzător, dar reflectă starea lucrurilor din societate: nemulţumirea maximă a populaţiei, scăderea încrederii în politicieni, situaţia materială e la pământ, iar statul este în criză politică. „Partidele parlamentare trebuie să iasă mai degrabă din criză şi mai au la dispoziţie trei ani ca să dreagă cumva busuiocul”, subliniază Ion Jigău, directorul Centrului de Investigaţii Sociologice şi Marketing "CBS-AXA".

Analiză comparativă a BOP

Sociologul Doru Petruţi face pe blogul său o comparaţie a rezultatelor din sondaje înregistrate într-o altă perioadă de criză, cea din 2013 când PCRM acumula 50%-55% din intenţia netă de vot. Conform BOP, partidele de stânga (PN + PSRM + PCRM)acumulează 33% din intenţia netă de vot. „Cu alte cuvinte, oamenii «mulţumiţi» de guvernare nu se reorientează către opoziţie, care pierde 20% prin comparaţie cu 2013. Ca toată construcţia să fie bine croită, apare în sondaje un partid care nu e partid, o «alternativă» în care trebuie să credem că ne va salva, pentru că aşa cred unii că ar trebui să credem. Numai că e bine să ştiţi că o clădire e proiectată de un arhitect, nu de un croitor”, scrie Petruţi.

Platforma DA spune că a muncit pentru aceste rezultate

Valentin Dolganiuc, membrul Platformei DA, spune că rezultatele BOP demostrează că cetăţenii au început să-şi schimbe mentalitatea. „A fost o muncă enormă pentru Platforma DA, dar rezultatele sunt fireşti”. Dolganiuc consideră că nu are nicio relevanţă faptul că Platforma DA a fost inclusă în sondaj fără ca să fie un partid politic. Anterior, în sondaje a fost inclus şi Partidul Nostru al lui Renato Usatîi fără să fi fost înregistrat. „Nu asta e important, este importantă apariţia unei clase politice de tineri care nu sunt corupţi. Este nevoie de o echipă de sacrificiu”, subliniază Dolganiuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite