Fadei Nagacevschi: Instrumentul compensatoriu pentru deţinuţi atentează la securitatea statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagaceschi, susţine că instrumentul compensatoriu pentru deţinuţi atentează la securitatea statului. Potrivit lui, în cazul în care se reduce în mod imprevizibil prea mult din perioada de detenţie, aceasta poate duce la faptul că în societate se întorc persoane nepregătite pentru a intra în circuitul social, transmite IPN.

Fadei Nagacevschi afirmă că în prezent în sistemul penitenciar sunt circa 6.700 de deţinuţi şi peste 5.000 de persoane au depus cerere de aplicare a instrumentului compensatoriu. În mare parte, spune ministrul, acesta este aplicat de către instanţele de judecată fără a individualiza condiţiile de detenţie pentru fiecare deţinut în parte. 

„Acest fapt atentează grav la securitatea statului. În cazul în care se reduce în mod imprevizibil prea mult din perioada de detenţie, aceasta poate să ducă la faptul că vin persoane nepregătite pentru a intra în circuitul social”, a explicat Nagacevschi.

De asemenea, ministrul afirmă că moratoriul asupra aplicării acestui instrument s-a impus deoarece acesta este imprevizibil atât din punct de vedere al modalităţilor de implementare, dar şi în anumite situaţii care nu sunt descrise de legislaţie şi judecătorilor le este greu să-l implementeze. „Cum ar urma să fie aplicat acest instrument compensatoriu faţă de deţinuţii pe viaţă? Deci, sunt anumite chestii care au rămas deschise şi neclarificate. În acelaşi timp, nu există un instrument clar cum judecătorii ar urma să-l aplice astfel încât să se facă diferenţă în funcţie de condiţiile de detenţie într-o celulă sau în alta. În principiu, el se aplică la fel pentru toţi, fără a se individualiza condiţiile de detenţie”, a explicat ministrul justiţiei în platoul TVR Moldova.

Potrivit ministrului, moratoriul nu se va aplica asupra cererilor deja depuse. Cele aproximativ cinci mii de cereri deja depuse vor fi un test şi pentru instanţele de judecată. „Acele hotărâri care vor fi emise suplimentar, le vom lua în calcul la evaluarea instrumentului compensator. Noi vrem să respectăm şi condiţiile de detenţie, să dăm posibilitatea de a beneficia de pe urma instrumentului compensatoriu, dar în acelaşi timp, pe mine mă interesează să fie garantată şi securitatea statului şi cetăţenilor ţării”, a afirmat Fadei Nagacevschi.

Ministrul consideră că prevederea ce se referă la instrumentul compensatoriu nu trebuie abrogată, el trebuie ajustat astfel încât să nu încalce drepturile celorlalţi cetăţeni şi să nu afecteze securitatea statului. El a amintit că instrumentul compensatoriu presupune fie reducerea zilelor de detenţie, fie compensarea cu bani.

https://www.ipn.md/ro/fadei-nagacevschi-instrumentul-compensatoriu-pentru-detinuti-atenteaza-la-securi-7967_1071570.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite