„Prin resetarea Alianţei, Moldova ar putea să accelereze reformele pro-europene“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, consilierul pentru politici publice şi afaceri externe al premierului, Nicu Popescu, a vorbit despre cum ar putea evenimentele din politica internă a Republicii Moldova sa se răsfrângă asupra politicii sale externe.

„Alianţa, de jure, din câte înţeleg continuă să existe, dar acum urmează să vedem dacă există voinţa politică şi dorinţa din partea tuturor jucătorilor politici de a rămâne la masa negocierilor pentru a reformata alianţa de o manieră în care alianţa se păstrează, dar procesul de reforme se activizează“, a declarat Nicu Popescu pentru Radio Europa Liberă.

De asemenea, consilierul pentru politici publice şi afaceri externe al premierului a menţionat că deocamdată, nimic din agenda europeană a Republicii Moldova nu se schimbă. „Se poate schimba dacă situaţia politică din Republica  Moldova va degenera şi mai mult în următoarele săptămâni. Dar deocamdată, prin menţinerea alianţei şi prin renegocierea acesteia, există toate şansele ca Republica Moldova, din contra, să accelereze procesul de reforme care îi va permite să se apropie mai mult de Uniunea Europeană“, susţine consilierul.

„Speranţa şi intenţia Uniunii Europene şi a Republicii Moldova este să finalizeze acordul de asociere, inclusiv acordul de liber schimb şi dialogul pe vize către Summitul de la Vilnius. Deci, în acest sens, - indiferent de speculaţiile şi discuţiile care au loc la Chişinău -, şi Uniunea Europeană, şi Republica Moldova, la nivel bilateral, merg pe acelaşi calendar de finalizare a acestor procese lansate, către Summitul de la Vilnius. Evident,  există riscul ca acest calendar va fi întârziat, va fi deraiat de procesul politic din Republica Moldova, dar acest lucru încă nu s-a întâmplat“, a adăugat Nicu Popescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite