Experţi: Politica agresivă a Federaţiei Ruse este o ameninţare majoră la adresa securităţii Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO AFP
Vladimir Putin FOTO AFP

Politica externă agresivă a Federaţiei Ruse este cea mai mare ameninţare la adresa Republicii Moldova. Este concluzia studiului „Ameninţările la adresa securităţii Republicii Moldova pe termen scurt şi mediu”, elaborat de mai mulţi experţi în domeniul securităţii şi comunicării strategice din Republica Moldova.

Potrivit specialiştilor, în contextul agresiunii militare din Ucraina şi a imprevizibilităţii acţiunilor Rusiei pe plan extern, prioritatea Republicii Moldova este de a-şi consolida capacităţile de apărare, transmite IPN.

Potrivit autorilor studiului, Federaţia Rusă reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Războiul din Ucraina este un exemplu elocvent al politicii agresive ruse şi a ignorării totale de către Moscova a regulilor democraţiei şi dreptului internaţional.

„Am identificat o singură ameninţare majoră la adresa securităţii Republicii Moldova, şi anume politică agresivă a Federaţiei Ruse. Prin agresiunea militară, la scară largă, împotriva Ucrainei, Federaţia Rusă a confirmat îngrijorările care existau de mulţi ani că putem reveni la evenimente tipice primei jumătăţi a secolului 20. Adică atunci când bucăţi de state sau state întregi pot fi alipite, anexate prin forţă militară. Aceeaşi ameninţare o vedem la adresa Republicii Moldova”, a spus preşedintele WatchDog, Valeriu Paşa în cadrul conferinţei de prezentare a studiului.

Situaţia economică şi socială precară generată de războiul din Ucraina şi de criza energetică globală reprezintă ameninţări la fel de dure la adresa securităţii ţării. Potrivit experţilor, aceste vulnerabilităţi pot fi folosite de actori politici din ţară şi din străinătate pentru a crea destabilizări în societate. „Criza economică şi energetică sunt ameninţări care deja produc efecte directe asupra fiecărui om în parte şi a societăţii în ansamblu. O altă ameninţare este dezinformarea şi manipularea opiniei publice. Campaniile de dezinformare ţintesc procesul nostru de integrare europeană, ele mai vizează parteneriatele politice şi de securitate pe care le are Republica Moldova. Aceste campanii limitează libertatea de alegere a poporului Republicii Moldova şi subminează suveranitatea ţării. Regiunea transnistreană reprezintă o ameninţare mai ales în contextul războiului din Ucraina, dar trebuie să înţelegem că nu tot ce face Tiraspolul este dictat de Moscova. Sunt decizii care vin de la Moscova, dar decidenţii de la Tiraspol au şi agenda proprie. Şi este necesar să înţelegem de ce este dictată o anumită decizie a lor pentru a contracara eficient eventuale riscuri”, a spus ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.

Experţii au venit cu recomandări pentru autorităţile statului în vederea consolidării securităţii naţionale. Potrivit lor, în contextul crizei de securitate din regiune este imperios necesară modernizarea Armatei Naţionale şi fortificarea capacităţilor de apărare.

„Prioritatea este consolidarea capacităţilor de apărare a Armatei Naţionale. Nu putem avea o dezvoltare economică, socială, dacă nu avem apărare naţională. Pe termen mediu este important să integrăm minorităţile etnice, poate fi oportună revizuirea curriculei şcolare pentru a fortifica sentimentul de apartenenţă la patrie. Este importantă consolidarea securităţii informaţionale, prin blocarea finanţărilor obscure şi consolidarea capacităţilor noastre de comunicare strategică”, a spus experta pe domeniul securităţii şi comunicării strategice, Elena Mârzac.

Studiul „Ameninţările la adresa securităţii Republicii Moldova pe termen scurt şi mediu” a fost elaborat Platforma Societăţii Civile în sectorul de securitate şi apărare cu suportul Fundaţiei Konrad Adenauer.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite