Experţi în domeniul securităţii, despre invazia rusă în Ucraina: Nu sunt motive de alertă maximă pentru R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia şi Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia şi Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

În Republica Moldova deocamdată nu există motive de alertă maximă în domeniul securităţii. Este opinia mai multor experţi potrivit cărora, deşi serviciile de informaţii americane vorbesc despre intenţiile Rusiei de a crea coridor terestru până în regiunea transnistreană, deocamdată acest scenariu este irealizabil.

Potrivit specialiştilor în domeniul securităţii, devine îngrijorător faptul că Rusia îşi intensifică atacurile asupra Ucrainei, iar acest lucru ar putea transforma conflictul militar din ţara vecină într-un război de uzură, notează IPN.

Potrivit informaţiilor oferite de serviciile secrete americane, planul Kremlinului este extinderea coridorului terestru către Vest pentru a captura portul Odessa şi a realiza conexiunea cu forţe din Transnistria, blocând astfel accesul Ucrainei la mare. Experţii în geopolitică spun că ambiţiile expansioniste ale Rusiei sunt cunoscute, însă atât timp cât Ucraina opune rezistenţă, Republica Moldova nu va fi atrasă în război.

„Încă de la începutul acestui război, Federaţia Rusă a distrus obiectivele militare ale Ucrainei, apoi a încercat să pună presiune distrugând infrastructura civilă, ne arată cât de serioase sunt intenţiile lui Putin de a suprima Ucraina. Iniţial credeam că războiul se va menţine în perimetrul republicilor separatiste. Acum vedem că sunt scoase de la naftalină planurile privind proiectul Novorusia. Aceste planuri sunt aduse în atenţia publicului pentru a speria societatea din preajma Ucrainei. La Marea Azov sunt blocate toate porturile. Pe acolo se aproviziona regiunea Donbass cu bunuri. Obţinând control şi asupra portului din Odesa va fi blocată infrastructura de transport şi comerţ nu doar a Ucrainei, ci şi a Republicii Moldova”, a spus experta în geopolitică Angela Gramadă la postul public de televiziune.

În acelaşi timp, expertul pe domeniul securităţii, Ion Leahu, spune că deşi comunitatea internaţională anticipează un eşec militar al Rusiei, armata rusă continuă să distrugă Ucraina, în ultima perioadă chiar intensificându-şi atacurile.

„În prezent, nu sunt motive pentru o stare de alertă. De la izbucnirea acestui război se vorbeşte că Rusia îşi doreşte crearea aşa-numitei Malorusii, de a ajunge la gurile Dunării şi de a priva Ucraina de ieşirea la Marea Neagră şi Marea Azov. Aceste intenţii nu sunt noi. Americanii vorbesc tot mai des despre o discrepanţă între planurile lui Putin şi capacităţile economice şi militare ale Federaţiei Ruse. Dar observăm că în ultimul timp trupele ruse sunt mult mai active. Observăm că Rusia a găsit resurse pentru a se activiza. Iată acest lucru devine îngrijorător”, a spus ex-membrul Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu.

La 10 mai, în timpul unor audieri în Congresul american pe marginea războiului din Ucraina, Avril Haines, directoarea comunităţii serviciilor de informaţii a Statelor Unite a menţionat că „Rusia se pregăteşte pentru un conflict prelungit care va fi imprevizibil şi intens, din cauza nepotrivirii dintre ambiţiile lui Vladimir Putin şi capacităţile militare ale Rusiei”. Potrivit oficialului american, printre obiectivele Kremlinului este şi crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite