Experţi: Consensul în Parlamentul European în ce priveşte Moldova va fi mai complicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua componenţă a Parlamentului European, formată după alegerile din 26 mai, va avea un cuvânt greu de spus asupra contribuţiilor oferite pentru statele din Parteneriatul Estic din care face parte şi Republica Moldova.

Totodată, deciziile care privesc PaE vor fi mai dificil de luat în urma scrutinului europarlamentar. Opiniile au fost expuse în cadrul unei conferinţe internaţionale cu privire la rezultatele alegerilor în PE şi procesul de europenizare a Republicii Moldova, organizate de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, transmite IPN.

Iulian Groza, director executiv al IPRE, a declarat că perioada actuală este una tumultoasă, dar care, în schimb, oferă şi multe oportunităţi. „Cu siguranţă, alegerile europarlamentare sunt foarte importante nu numai pentru discuţiile din interiorul UE, ci vor avea un impact şi asupra politicii externe a UE asupra Parteneriatului Estic şi, sperăm noi, şi asupra evoluţiei din Republica Moldova”, a spus Iulian Groza.

Potrivit organizatorilor, la eveniment participă experţi din mai multe ţări europene – Olanda, Austria Germania – aceştia fiind la Chişinău într-o vizită de studiu prin care să cunoască şi să înţeleagă realităţile din Republica Moldova.

„Alegerile europarlamentare vor avea un impact important asupra relaţiei UE cu Republica Moldova. Noua structură a Parlamentului European va avea un cuvânt greu de spus asupra contribuţiilor oferite pentru această regiune, inclusiv pentru Republica Moldova. Pe o dimensiune mai îngustă, luând în calcul prezenţa deputaţilor români în PE, cel puţin aceştia vor manifesta un interes sporit pentru Republica Moldova”, a declarat Mihai Mogîldea, expert asociat IPRE.

Prezent la eveniment, Florent Marciacq, secretar general adjunct la Centrul Austro-Francez pentru Cooperare în Europa, a spus că Parlamentul European este una din instituţiile responsabile de politica externă, respectiv Parteneriatul Estic. „Ţinând cont că, în urma alegerilor, în Parlamentul European vor fi mai multe forţe politice cu o pondere importantă – actualmente sunt patru grupuri politice care e posibil să formeze noua majoritate parlamentară – deciziile ce vizează Parteneriatul Estic, respectiv Republica Moldova, vor fi luate în comun de aceste forţe. Negocierile pe această regiune vor fi mai dificile şi influenţate de ideile  promovate de fiecare formaţiune politică în parte şi va fi mai complicat de găsit un consens”, a notat Florent Marciacq.

La importanţa alegerilor europarlamentare pentru Republica Moldova s-a referit şi Daniela Morari, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. „Va fi schimbată conducerea instituţiilor europene şi este importantă viziunea şi poziţia noii arhitecturi europene faţă de Parteneriatul Estic, implicit faţă de Republica Moldova”, a declarat Daniela Morari.

Potrivit oficialei MAEIE, autorităţile monitorizează toate procesele care au loc la nivelul Parlamentului European, şi, ulterior, înţelegând care vor fi rezultatele, se va încerca consolidarea cooperării cu toate instituţiile UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite