Expert politic, după ce Joe Biden a menţionat R. Moldova de la tribuna ONU: „Nu este o laudă a activităţii actualei guvernări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden în timpul discursului de la tribuna ONU. FOTO United Nations
Joe Biden în timpul discursului de la tribuna ONU. FOTO United Nations

Expertul politic Dionis Cenuşă consideră că faptul că preşedintele american, Joe Biden, a menţionat Republica Moldova în discursul său de la tribuna ONU „nu este nicidecum o laudă a activităţii actualei guvernări”.

„Declaraţia Preşedintelui american Joe Biden este valoroasă, dar are o conotaţie politică şi geopolitică utilă şi interesantă (cumva scăpată din vedere pe fundalul capitalizării unidimensionale a declaraţiei oficialului american de către guvernare şi susţinătorii săi)”, a scris Dionis Cenuşa pe Facebook. 

Expertul susţine că „Preşedintele american este un cunoscător bun al regiunii Europei de Est. Iar declaraţia nu a făcut altceva decât să pună Moldova pe harta ţărilor cu progrese democratice.” 

„Să nu uităm că Moldova a fost enumerată alături de alte ţări din lume (inclusiv Belarus). Dar aprecierea făcută de Biden este pentru votul moldovenilor în favoarea forţelor democratice, iar în concepţia americană privitor la Europa de Est, tot ce este democratic este în defavoarea forţelor autoritare, asociate de regulă cu Rusia. Deci, declaraţia lui Biden nu este doar despre procesul democratic din Moldova, dar şi despre orientarea geopolitică a ţării. Cunoscătorii bucătăriei bi-partizane de la Washington ştiu foarte bine că politica din Europa de Est are o interpretare legată strâns de orientarea “pro” sau “contra” agendei geopolitice ruseşti”, a spus Cenuşa.

În opinia analistului politic, este foarte util că Joe Biden a menţionat că alegătorii moldoveni au ales forţe democratice, deoarece acest lucru le reaminteşte celor de la PAS care este percepţia lumii externe despre ei. 

„Cu alte cuvinte, guvernarea este obligată să corespundă standardelor pe care le atribuie partenerii externi. Acest lucru poate fi folosit de vocile critice de la Chişinău pentru a le reaminti celor de la PAS că trebuie să aplice principiile în practică principiile democratice, care vin mâna în mâna cu buna guvernare şi transparenţa decizională. De aceea, pe lângă aspectul geopolitic menţionat mai sus, cred că declaraţia Preşedintelui Biden nu este nicidecum o notă/evaluare pentru cele realizate de actuala guvernare (care are o peformanţă ce nu este ideală), ci o aşteptare faţă de acesta (dacă vreţi o temă pe acasă) setată de votul populaţiei”, a afirmat expertul.

Cenuşă e de părere că „declaraţia lui Biden este apreciabilă, dar nu este nicidecum o laudă a activităţii actualei guvernări, ci o apreciere importantă a votului cetăţenilor din iulie 2021. Asta e ceea despre ce vorbeşte expres Biden. În rest, declaraţia dată va fi binevenită pentru a reaminti exponenţilor guvernării că nu poate/trebuie să se abată de la principiile democratice (în raport cu care există aşteptări sporite nu doar acasă sau în Europa, dar şi peste ocean).”

   

Votul dat de cetăţenii Republicii Moldova pentru victoria forţelor prodemocratice în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie a fost dat ca exemplu al succesului lumii democratice de către preşedintele american, Joe Biden, care a susţinut primul său discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU, scrie Caleaeuropeană.ro.

Preşedintele Maia Sandu a venit cu o reacţie după ce liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a menţionat Republica Moldova în discursul său de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Maia Sandu a declarat că „realizările noastre se văd şi la New York.”

„Mulţumim domnului Joe Biden, Preşedintele Statelor Unite, pentru aprecierea alegerii concetăţenilor noştri de a lupta pentru democraţie, a combate corupţia şi a dezvolta o economie mai incluzivă, în cadrul mesajului Domniei sale de la tribuna ONU”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite