Expert politic, despre eventualele alegeri parlamentare anticipate: Renato Usatîi va deveni viitorul partener de guvernare al Maiei Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a luat 17% la prezidenţiale, rezultat care poate fi repetat la eventualele alegeri parlamentare anticipate.
Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a luat 17% la prezidenţiale, rezultat care poate fi repetat la eventualele alegeri parlamentare anticipate.

Expertul politic Dionis Cenuşă consideră că în cazul alegerilor parlamentare anticipate, care pot fi provocate după ce Guvernul Chicu a demisionat, primarul de Bălţi, Renato Usatîi, va deveni noul partener de guvernare al PAS şi al Maiei Sandu. Potrivit lui Cenuşă partidul Maiei Sandu şi cel al lui Renato Usatîi au toate şansele ca împreună să formeze o alianţă de guvernare.

„Aşadar, s-a mers pe scenariul demisionării şi plecării benevole, în locul unui vot de neîncredere cu un final incert.

Maia Sandu este inaugurată mâine, iar presedintele pleacă cu tot cu Guvernul său. Pregătirea de alegeri anticipate deja a început. Am scris în ultimele postări că legile adoptate în grabă de către Socialişti, cu ajutorul Grupului lui Şor, sunt acţiuni populiste cu esenţă pur electorală. Se ştia bine că acele legi pot fie blocate de Curtea Constituţională sau revăzute de viitorul Parlament. Pentru Socialişti a contat că ei să aromatizeze propunerile sale electorale cu iniţiative, pe care să le blocheze PAS-ul, Platforma DA si PDM. Pe aceste aspecte se va pune accentul in viitoarea campanie electorala”, a scris Dionis Cenuşă pe Facebook.

Expertul a menţionat că ultimele sondaje arată că PAS poate deveni cel mai números partid, dar nu şi majoritar. 

„Dacă nu apar noi surprize, atunci Renato Usatii va deveni viitorul partener de guvernare al PAS/Maia Sandu. În acelasi timp, Socialiştii şi Şor vor acţiona din opoziţie”, a precizat Cenuşă.

El a mai adăugat că demisia Guvernului lui Chicu „pare a fi un cadou politic perfect pentru Maia Sandu şi cel puţin o parte din opoziţie care va nimeri în viitorul Parlament”.

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a demisionat miercuri, 23 decembrie. Prim-ministrul şi-a explicat decizia prin faptul că există necesitatea declanşării cât mai urgente a alegerilor parlamentare anticipate. Preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, a declarat că, de acum încolo, toată responsabilitatea pentru problemele ţării este pe umerii Maiei Sandu. Dodon a menţionat că este dispus să discute despre scenariul organizării alegerilor parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite