Expert politic, despre decizia lui Dodon de a promulga legea privind amnistierea capitalului: Nu ascunde că este interesat în schemele aranjate de Plahotniuc

Expert politic, despre decizia lui Dodon de a promulga legea privind amnistierea capitalului: Nu ascunde că este interesat în schemele aranjate de Plahotniuc

FOTO presedinte.md

Expertul politic independent Dionis Cenuşă consideră că, prin decizia lui Igor Dodon de a promulga legea privind declaraţia voluntară şi stimularea fiscală (numită şi legea amnistierii capitalului), şeful statului ar fi demonstrat că nu ascunde că este interesat de schemele lui Vlad Plahotniuc.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ceea ce face preşedintele este o absurditate. Acesta condamnă actuala guvernare pentru furtul miliardului şi tot el împinge inainte legile care creează premise pentru „înalbirea” banilor obtinuţi ilegal, inclusiv din fraudarea băncilor moldoveneşti”, a scris Dionis Cenuşă într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, preşedintele ar fi putut cel puţin să mimeze că se opune acestui pachet de legi şi „respectiv să câştige, deşi greu, ceva încredere”. 

„Oricum, guvernarea ar fi putut institui „interimatul”, iar specherul Candu să preia pentru câteva clipe atribuţiile preşedintelui ţării şi să promulge legislaţia controversată”, explică analistul politic.

În opinia sa, mişcarea preşedintelui demonstrează că acesta şi anturajul său au interese personale legate de beneficiile oferite de noile facilităţi de legalizare a capitalului dubios. 

„Nu aş exclude nici facilitarea acestui proces de către preşedinte pentru a arata că el la fel a contribuit, mai ales dacă cetăţeniile moldoveneşti vor fi achizitionate de către diverşi cetăţeni ruşi, pe care preşedintele îi vizitează cu regularitate”, a afirmat Cenuşă.

În concluzie, expertul a subliniat că de aministia fiscală şi actele premergătoare beneficiază toate grupările cu interese înguste, chiar dacă principalul iniţiator este PDM. 

„Aceste mecanisme pot însă contribui la importul de finanţe de origine obscură, iar cu asta va veni un nou val de corupţie politică şi ameninţări deschise pentru ceea ce a mai rămas viu din instituţiile democratice ale ţării”, a conchis Cenuşă.

Igor Dodon a decis să promulge pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală şi amnistia de capital. Preşedintele a dat asigurări că luat în calcul şi comentariile experţilor, şi ale mediului academic, şi ale formatorilor de opinie din interiorul Republicii Moldova, dar şi celor de peste hotarele ţării.

Amintim că majoritatea parlamentară a adoptat joi, 26 iulie, legea privind declararea voluntară şi stimularea fiscală.
 
Aceasta presupune că persoanele care anterior nu şi-au declarat veniturile, imobilele, maşinile şi alte bunuri, le pot declara şi legaliza contra unei taxe de 3% din sumă.
 
Opoziţia parlamentară şi cea extraparlamentară a criticat iniţiativa guvernării, precizând că aceasta ar putea duce la legalizarea mijloacelor financiare sustrase anterior si sistemul bancar moldovenesc.
 
De partea cealaltă, preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a lăudat adoptarea respectivei iniţiative. Speakerul a spus că este vorba de un „mecanism care va reduce economia tenebră din Republica Moldova”.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a emis joi, 26 iulie, un comunicat de presă cu referire la adoptarea legii privind amnistierea capitalului. Experţii FMI susţin că „măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală şi vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative”.

Ambasada SUA la Chişinău anunţă că „este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor”. Potrivit reprezentanţei diplomatice, legea privind declaraţia voluntară şi stimularea fiscală (numită şi legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova.

 

citeste totul despre: