Expert: Moldova trebuie să mizeze mai puţin pe credite externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvern Moldova FOTO IPN

Economistul Viorel Gîrbu crede că autorităţile moldovene ar trebui să mizeze mai puţin pe contractarea creditelor străine; în schimb, o reformă fiscală ar putea fi o soluţie pentru genearea resurselor proprii, notează IPN.

După ce partidul de guvernare a anunţat că prioritatea noului Executiv va fi negocierea unui nou acord cu FMI, Viorel Gîrbu spune că documentul n-ar trebui negociat prin cedări excesive.

„E regretabil că elita politică pune un accent atât de mare pe creditele şi granturile oferite în condiţii concesionale Republicii Moldova. Cu cât există mai multe credite şi granturi, cu atât partenerii ne apreciază ca fiind foarte slabi. Să primeşti credite e ca şi cum ai ajunge la reanimare, nu trebuie să te bucuri atât de tare. Asistenţa din partea FMI este un semn al rateurilor noastre. Noi în continaure plătim dobânzi pentru sumele contractate anterior şi unde am ajuns?”, a spus Gîrbu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Potrivit expertului, pentru a pune bazele unei economii temeinice, autorităţile ar trebui să înceapă cu o amplă reformă fiscală.

„Guvernul trebuie să aibă o viziune proprie, să discute de la egal la egal cu partenerii externi şi să mizeze mai mult pe resursele interne. Trebuie să ne întrebăm dacă sistemul fiscal este bine gândit. Dacă povara fiscală este plasată corect pe umerii tuturor plătitorilor. Guvernul nu impozitează corect cele mai mari fluxuri financiare”, a mai spus Viorel Gîrbu.

De asemenea, economistul crede că e incorect să aşteptăm rezultate imediate de la noul Executiv, în condiţiile în care acesta va avea nevoie de câteva luni pentru a se familiariza cu noile sarcini. Mai ales că, odată cu demisia miniştrilor, pleacă şi secretarii de stat, care ar trebui să asigure continuitatea proceselor din Guvern.

„Cel puţin 6 luni trebuie să i se acorde noii administraţii un credit de încredere, pentru ca noul Guvern să înţeleagă ce are de făcut. Depinde mult de garnitura guvernamentală. La noi ministerele nu funcţionează foarte bine pentru că nu au personal cu cel mai înalt nivel de calificare. Dar primele luni de aflare a noilor miniştri în fotolii deja ne vor oferi indicii despre ce se aşteaptă în perioada următoare”, a spus Viorel Gîrbu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite