Expert: Există riscul sistării energiei electrice. Vladimir Bolea (PAS): Pentru gaz trebuie de plătit

Expert: Există riscul sistării energiei electrice. Vladimir Bolea (PAS): Pentru gaz trebuie de plătit

În eventualitatea în care autorităţile de la Chişinău vor asigura cu gaze naturale, din surse alternative, doar teritoriul din dreapta Nistrului, există riscul sistării energiei electrice. Este atenţionarea experţilor în domeniul energetic, potrivit cărora chiar dacă Republica Moldova va procura energie electrică doar din Ucraina, Tiraspolul ar putea boicota acest proces, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În aceleaşi timp, reprezentanţii guvernării spun că plata pentru fiecare metru cub de gaze naturale este obligatorie atât pentru cetăţenii din dreapta, cât şi pentru cei din stânga Nistrului.

Experţii în domeniul energetic spun că lipsa unui nou contract cu Gazprom este periculoasă pentru Republica Moldova, întrucât pune în pericol aprovizionarea ţării şi cu energie electrică. Şi asta pentru că Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, care activează deja, parţial, pe cărbune, şi-ar putea sista activitatea.

„Dacă se doreşte penalizarea Republicii Moldova pentru schimbarea vectorului politic, acest lucru se poate întâmpla foarte uşor. În cazul în care nu se va semna un contract cu Gazprom, Republica Moldova va fi nevoită să procure gaze din diferite surse, mă îndoiesc că acele surse vor fi suficiente pentru ambele maluri. Chiar dacă se va reuşi aprovizionarea întregului teritoriu al Republicii Moldova, mă îndoiesc că vom primi plăţile pentru gazul livrat regiunii transnistrene. Două blocuri ale Centralei de la Cuciurgan deja funcţionează pe cărbune. Respectiv, dacă nu vor fi gaze naturale, vor fi nevoiţi să utilizeze cărbune, cărbunele tot trebuie procurat. Şi asta nu-i în avantajul lor”, a spus Ion Muntean în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Expertul atenţionează că, deşi Chişinăul are posibilitatea să procure energie electrică din Ucraina, Tirapolul are pârghii să boicoteze această achiziţie.

„Pe de altă parte, dacă nu vom lua energie electrică de la Cuciurgan, ar trebui de pe acum de examinat scenariul procurării energiei electrice din Ucraina. Scenariul procurării gazelor naturale doar pentru teritoriul controlat de autorităţile de la Chişinău este unul riscant, deoarece pretinsele autorităţi de la Tiraspol ar putea să boicoteze în orice moment această acţiune şi să stopeze livrarea de energie chiar dacă vine din Ucraina, atât timp cât câteva noduri cheie ale reţelelor electrice, trec prin regiunea transnistreană”, a mai spus Ion Muntean.

Reprezentanţii guvernării spun că actuală criză energetică este o consecinţă a inactivităţii fostelor guvernări, care au admis dependenţa ţării de o sigură sursă. În acelaşi timp, deputatul PAS, Vladimir Bolea, spune că Chişinăul nu intenţionează să ofere regiunii transnistrene gaze naturale pe gratis.

„În 30 de ani s-a permis această situaţie în care Republica Moldova este absolut dependentă de malul stâng pe care nu-l controlează din punct de vedere constituţional. Vă imaginaţi la ce şantaj este supusă Republica Moldova când e la masa de negocieri? Pentru gaz trebuie de plătit. Atunci când vorbim de stânga Nistrului, ne referim la gazul care va fi livrat doar contra bani. Exact cum noi, cetăţenii, în fiecare lună plătim gazul, exact astfel trebuie să fie şi pentru cetăţenii de pe teritoriul necontrolat de autorităţile constituţionale”, a spus deputatul PAS Vladimir Bolea.

Ieri, compania de stat Energocom a semnat un contract pentru o achiziţie de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG. Achiziţia vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative şi să echilibreze presiunea joasă din conductă. Aceasta este prima achiziţie din surse alternativă din istoria Republicii Moldova.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările