Expert economic: Indiferent de înţelegerile lui Dodon cu Putin, preţul gazelor pentru Moldova va scădea anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul economic Sergiu Tofilat susţine că preţul gazelor livrate pentru Republica Moldova va scădea în anul 2020, indiferent de înţelegerile pe care le-a avut Igor Dodon cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Sergiu Tofilat a menţionat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că preţul de import pe care îl achităm noi astăzi se stabileşte în baza contractului semnat între Moldova-Gaz şi Gazprom. 

„Există o formulă şi preţul se modifică trimestrial în baza acestei formule. La formarea preţului se iau în consideraţie preţurile la gaz, păcură şi motorină pe piaţa UE în anul precedent. Cu alte cuvinte, ceea ce plătim noi astăzi se formează în baza preţurilor din UE din anul precedent”, a declarat expertul.

El a accentuat că „în UE preţurile sunt în scădere”.

„Spre exemplu, noi astăzi plătim 240 de dolari pentru mia de metri cubi, în UE preţul a scăzut sub 120 de dolari deja. Deci, oricum – indiferent de ce se înţelege Dodon cu Putin –, preţul pentru Republica Moldova va scădea în anul viitor. Acum, dacă dl Dodon reuşeşte să negocieze ceva cu dl Putin, asta trebuie să fie confirmat printr-un document – fie acord adiţional la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom,  prin care se modifică formula de calcul sau poate fi eliminarea taxei de export al gazului către Gazprom, pentru că ei astăzi plătesc vreo 25 la sută din taxa la export. Dacă dl Dodon nu reuşeşte să ne arate un document, care să confirme nişte înţelegeri cu Putin sau Gazprom, eu nu pot să cred în afirmaţiile lui, pentru că, reieşind din formulă, gazul oricum se va ieftini. De aceea rămâne să vedem ce document va prezenta dl Dodon în confirmarea înţelegerilor lui cu Gazprom sau cu dl Putin”, a mai spus Tofilat.

Amintim că Igor Dodon a fost sâmbătă, 7 septembrie, într-o nouă vizită de lucru la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin. cei doi şefi de state au convenit că „în anul curent preţul pentru gazele naturale nu va fi majorat, iar în anul viitor acesta ar putea fi chiar redus”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite