EXCLUSIV „UE şi Moldova: In vino veritas“ - editorial semnat de William Hague, ministrul de Externe al Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William Hague, ministrul de Externe al Marii Britanii FOTO gov.md
William Hague, ministrul de Externe al Marii Britanii FOTO gov.md

Într-un editorial publicat de „Adevărul“, şeful diplomaţiei britanice, care vine astăzi în vizită la Chişinău, vorbeşte despre importanţa semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE şi spune că Marea Britanie ne va ajuta să ne continuăm calea de integrare europeană.

„În toamna anului trecut, comunitatea consumătoare de vin din Marea Britanie s-a revoltat împotriva deciziei Rusiei de a interzice importul vinurilor din Republica Moldova. Revista „Decanter“, din domeniul vinului, a calificat decizia drept una neîntemeiată, iar „The Economist“ a scris că este vorba de „intimidare din partea Rusiei“. 

Se subînţelege că Moscova a acţionat din răzbunare pentru că Moldova a decis să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Mă bucur că UE a reacţionat atât de prompt. Ca rezutat al măsurilor rapide ale instituţiilor de la Bruxelles, vinurile moldoveneşti au ajuns în vânzare în Europa, fiind totalmente scutite de taxe vamale din prima zi a anului. 

Eu sper că la intrarea în vigoare a acestui Acord de Asociere vom vedea mult mai multe produse din Republica Moldova pe rafturile magazinelor din Marea Britanie, iar peste ceva timp va creşte şi comerţul nostru. Experienţa altor ţări ne demonstrează că anume acest scenariu este cel mai probabil. 

Săptămâna trecută noi am marcat 10 ani de când a început valul de lărgire a UE. Impactul asupra Poloniei a constat în triplarea comerţului ei cu Marea Britanie şi a ajuns la 5,7 miliarde de lire sterline pe an, iar veniturile din ţară au crescut de trei ori. Ţara, în care rafturile magazinelor erau goale în 1989 şi unde rata inflaţiei era de 500%, acum deţine locul şase la capitolul „cea mai dezvoltată economie din Europa“ şi este una cu cea mai rapidă creştere. 

Acest lucru nu s-a întâmplat peste noapte pentru Polonia sau oricare altă ţară din fostele state din blocul estic. A avut loc un proces îndelungat şi dificil, care necesita angajament din partea generaţiei de lideri politici, care erau nevoiţi să ia decizii dure în astfel de domenii cum ar fi reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru Republica Moldova şi eu îmi exprim înalta apreciere faţă de Guvernul de la Chişinău pentru măsurile luate până în prezent. Marea Britanie este gata să ofere sprijin pentru ca Republica Moldova să-şi continue calea în această direcţie. 

UE are o reputaţie impresionantă în ceea ce priveşte sporirea nivelului de trai în ţările cu care deţine relaţii comerciale şi eu sunt de părerea că decizia de a semna Acordul de Asociere a fost, indiscutabil, una corectă pentru ambele părţi. Însă Republica Moldova nu trebuie să fie pusă în situaţia să aleagă cu cine să menţină relaţii comerciale.

UE nu insistă asupra alegerii între Vest şi Est. O Moldovă stabilă şi prosperă, care menţine relaţii de afaceri peste toate hotarele sale, este în interesul tuturor ţărilor din regiune.

Economia este o legătură importantă între Europa şi Republica Moldova, dar la fel sunt şi valorile noastre democratice comune. 

A trecut aproape un sfert de secol de când Republica Moldova şi-a obţinut independenţa faţă de fosta URSS, urmată de primele alegeri post-comuniste din 1991. De atunci, multe s-au schimbat în Moldova şi a trecut o generaţie. 

Marea Britanie îşi exprimă profunda recunoştinţă pentru contribuţia forţelor armate din Republica Moldova în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace în Afganistan şi Kosovo.

Cu toate acestea, în această regiune sunt dintre acei care ar dori să întoarcă timpul înapoi şi să anuleze toate lucrurile bune care au fost făcute pe parcursul ultimului sfert de secol. 

Tinerii din Republica Moldova şi Ucraina nu ţin minte viaţa sub dominaţia sovietică. Sondajele de opinie din luna curentă ne arată că marea majoritate a oamenilor, inclusiv vorbitorii de rusă din sud-estul ţării, doresc să rămână cetăţeni ai Ucrainei. Fapt este că în Europa modernă, în caz de apariţie a disputelor, există mijloace legale de a le soluţiona. În cazul minorităţilor există standarde europene de protecţie a drepturilor omului. 

În cazul dificultăţilor economice, Europa este gata să-şi deschidă piaţa, care este cea mai mare din lume, pentru a-i ajuta pe vecini să-şi urmeze calea spre prosperitate şi nu o face în mod exclusiv. 

Este în interesul tuturor ca tensiunile din această regiune să dispară, inclusiv în Transnistria. Este important ca autorităţile de facto din Tiraspol să continue negocierile într-un mod constructiv. 

Regatul Unit şi partenerii noştri vor sprijini întotdeauna suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.    

Ca şi pretutindeni, Ucrainei trebuie să i se ofere posibilitatea de a-şi găsi calea spre alegeri democratice, care vor avea loc în mai puţin de trei săptămâni, şi, pe lângă aceasta, spre stabilitate şi prosperitate. 

Rusia trebuie să ia măsurile necesare pentru a deescalada situaţia, să-şi retragă trupele armate şi să implementeze acordul de la Geneva. Dacă nu îndeplineşte aceasta, Moscova trebuie să-şi dea seama că de această dată deja va avea de suferit economia ei.“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite