EXCLUSIV Cine i-a minţit pe europeni? Politicienii din Chişinău au ajuns ieri la un acord, azi a reapărut blocajul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii partidelor pro-europene ajunseseră marţi la un acord în urma discuţiilor cu oficialii europeni, a declarat pentru Adevărul Moldova şeful liberalilor europeni, Graham Watson. Însă în cursul acestei dimineţi liderul PD Marian Lupu şi cel al PLDM Vlad Filat au anunţat că negocierile pentru formarea unei majorităţi pro-europene sunt din nou blocate.

Negocierile pentru formarea unei coaliţii pro-europene de la Chişinău au fost impulsionate în dimineaţa de marţi de o delegaţie europeană formată din preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Graham Watson, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, şi vicepreşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Knut Fleckenstein. Surse din Parlamentul European ne-au informat că deplasarea celor trei politicieni la Chişinău a fost una intempestivă, fiind provocată de impasul negocierilor dintre Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Marian Lupu.

Acordul european ignorat

Liberalul european Graham Watson a descris astfel discuţiile purtate la Chişinău: ”Convorbirile au fost prietenoase şi constructive. Toate cele trei partide moldoveneşti s-au angajat să continue calea integrării europene”. Soluţia negocierilor de marţi este descrisă de Graham Watson în următoarea formă: ”Partidul Popularilor Europeni, Partidul Socialiştilor Europeni şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa au făcut o propunere comună pentru un acord între cele trei partide moldoveneşti. Acesta a fost primit pozitiv. Unul din lideri a spus că are nevoie să îşi consulte partidul, ceea ce este normal. Sperăm că partidele vor reuşi să ajungă la un acord pe baza propunerilor partidelor din Uniunea Europeană”.

Speranţa lui Graham Watson a fost însă dezisă în cursul acestei dimineţi, când Liderul PD, Marian Lupu, a declarat jurnaliştilor că discuţiile sunt în blocaj. El a chemat „toate forţele sănătoase din Republica Moldova să participe la formarea unei guvernări”. El a anunţat că Parlamentul se va reuni la ora 15.00, când vor fi luate deciziile finale.

Mai devreme, liberalii au ieşit de la negocieri fără să facă declaraţii, spunând că politicienii au luat o pauză. Şi liderul PLDM, Vlad Filat, a constatat blocajul din cadrul negocierilor. „Vom intra în Parlament şi vom demara procedura de alegere a preşedintelui Parlamentului. Cu sau fără o majoritate formalizată”. Filat a mai spus că PLDM nu va face coaliţie cu PCRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite