Ex-vicepremier pentru Reintegrare: Formatul de negocieri 5+2 este nici viu, nici mort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
zona transnistria

Formatul de negocieri 5+2 este nefuncţional, iar în condiţiile războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, este de neconceput că cele două state se vor aşeza la aceeaşi masă în cadrul acestui format. O spune fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, notează IPN.

Alexandru Flenchea, spune că, în prezent, Chişinăul şi Tiraspolul reuşesc să se înţeleagă pe aspecte tehnice în format 1+1. Reanimarea formatului de negocieri 5+2 este imposibilă pe perioada războiului, spune ex-vicepremierul.

„Problema fermierilor, a şcolilor cu predare în limba română, activitatea uzinei metalurgice şi alte aspecte se rezolvă aici, la direct, cu medierea OSCE. Formatul 5+2 este o platformă unde se discută la un nivel mai înalt. Acum acest format nu este nici viu, nici mort. Atât timp cât merge războiul este imposibil să ne imaginăm că Federaţia Rusă şi Ucraina s-ar aşeza la o masă de negocieri. Pe de altă parte, ar fi inoportună iniţiativa de revizuire a formatului. Acum există formate şi aici, pe loc. Au loc grupuri sectoriale, trebuie să se lucreze”, a spus ex-vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.

Formatul de negocieri 5+2 include Chişinăul şi Tiraspolul drept părţi implicate în conflict. OSCE, Federaţia Rusă şi Ucraina au statut de mediatori, iar Uniunea Europeană şi SUA au statut de observatori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite