Ex-vicepremier: Problema transnistreană este ignotară pentru că nu aduce puncte electorale politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO DW, Cristian Stefanescu
FOTO DW, Cristian Stefanescu

Fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea spune că cheia soluţionării conflictului transnistrean este la Chişinău, însă politicienii ignoră acest subiect pentru că el nu aduce capital politic în faţa alegătorilor. Mai mult, potrivit experţilor Promo-Lex, autorităţile constituţionale de la Chişinău ar ignora abaterile care se întâmplă în stânga Nistrului pentru că în spate ar sta interese economice, notează IPN.

Potrivit lui Flenchea, soluţia politică a reglementării transnistrene se află la Chişinău, însă politicienii nu acordă atenţie acestui subiect pentru că el ar fi irelevant pentru alegătorii din dreapta Nistrului.

„Politicienii au o falsă percepţie că problema transnistreană nu contează pentru electorat. Abordând tema transnistreană, ei cred că nu câştigă puncte electrale. Politicienii sunt obligaţi să le explice oamenilor ce au de pierdut prin nesoluţionarea conflictului transnistrean şi ce au de câştigat la reintegrarea ţării ”, a spus Alexandru Flenchea în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Şi fostul şef al Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi, este de părere că problema transnistreană este ignorată de autorităţile constituţionale de la Chişinău.

„În sondajele de opinie problematica transnistreană este la coada clasamentului în topul preocupărilor oamenilor, e din cauza că cetăţeanul nu cunoaşte problema, presa ar trebui să abordeze mai des această problemă, pentru că la mijloc este omul simplu din stânga Nistrului care este complet uitat de autorităţi”, a spus Rosian Vasiloi.

Experţii Promo-Lex spun că deşi drepturile omului sunt încălcate frecvent în stânga Nistrului, iar dosarele pentru nerespectarea libertăţilor fundamentale sunt pierdute unul după altul la CEDO, autorităţile de la Chişinău nu iau atitudine. 

„Cheia este la Chişinău. În orice caz, pe domeniul drepturilor omului. De fiecare dată când se întâmplă abateri, autorităţile de la Chişinău nu dau semne că vor să prevină astfel de situaţii, că vor să creeze un cadru legal care ar combate aceste fenomene. Nu există voinţă la Chişinău. Iar răspunsul e simplu: sunt interese economice, scheme, interese de partid”, a spus directorul Promo-Lex, Ion Manole.

Potrivit unor date, în regiunea din stânga Nistrului locuiesc peste 400 de mii de oameni. În ultimii 10 ani, populaţia regiunii transnistrene s-a redus cu 10%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite