Ex-ministru al Justiţiei: Curajul cu care apără Stoianoglo independenţa Procuraturii este de invidiat

Ex-ministru al Justiţiei: Curajul cu care apără Stoianoglo independenţa Procuraturii este de invidiat

Alexandru Stoianoglo, procuror general

Ex-ministrul Justiţiei în Guvernul Chicu, Fadei Nagacevschi, a adus cuvinte de laudă la adresa procurorului general, Alexandru Stoianoglo, în contextul tentativelor şefului Procuraturii de a-şi apăra funcţia, odată cu creşterea presiunilor din partea noii puteri.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Astăzi m-am mai convins o dată, cu toate criticile care există în spaţiul public, în mare parte vădit manipulatorii, Stoianoglo Alexandr este unul dintre cei mai buni, dacă nu cel mai bun PG din istoria RM. Curajul cu care apără acesta independenţa procuraturii este de invidiat”, a scris Fadei Nagacevschi pe Facebook.
 
Potrivit lui, „anume independenţa procuraturii e în joc şi nu Stoianoglo.”
 
„Iar jocurile politicului nu sunt în jurul lui Stoianoglo, dar în jurul procuraturii. Prin acţiunile sale, PG a deconspirat faţa cu iz de dictatură a politicului, dar şi nimicnicia politicienilor, care, de dragul unei pretinse „victorii” de scurtă durată (cu toate că această „operaţiune” pe termen mediu, probabil chiar şi pe termen scurt,este un eşec)
- au ciopârţit legislaţia,
- au „capturat” antidemocratic instituţii,
- s-au asociat cu unele dintre cele mai toxice persoane pe care tot ei le declarau ca fiind parte a sistemului capturat în 2019”, a afirmat Nagacevschi.

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, a fost suspendat din funcţie marţi, 5 octombrie, după ce pe numele lui a fost pornită urmărirea penală de către procurorul Anticorupţie, Victor Furtună, care a fost împuternicit de Consiliul Superior al Procurorilor să examineze aspectele invocate de deputatul PAS Lilian Carp cu privire la activitatea şefului Procuraturii.

Potrivit IPN, în sesizarea depusă, deputatul Lilian Carp, preşedinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi corupţie pasivă. Acesta invocă legături dintre Veaceslav Platon şi Alexandr Stoianoglo în spălătoria de bani, numită „Laundromat”.

Subiectul a fost examinat în şedinţă extraordinară, la care a venit şi procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar nu i s-a permis să-şi prezinte poziţia. Ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a invocat faptul că venirea procurorului este neregulamentară, întrucât pentru invitarea procurorului au votat numai patru membri CSP din nouă.

Amintim că odată cu venirea la putere a Partidului Acţiune şi Solidaritate, asupra lui Alexandru Stoianoglo au fost exercitate presiuni enorme pentru ca acesta să-şi dea demisia. După ce procurorul general a opus rezistenţă şi nu a demisionat din proprie iniţiativă, deputaţii PAS au mers mai departe şi au modificat legea cu privire la procuratură, aşa încât Stoianoglo să poată fi demis, ca urmare a unei evaluări făcute de o comisie specială cu privire la activitatea procurorului general.

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus o serie de acuzaţii actualei guvernări luni, 4 octombrie, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui, Partidul Acţiune şi Solidaritate a pus la cale discreditarea sa, prin care urmăreşte demiterea lui din funcţia de şef al Procuraturii.

Alexandru Stoianoglo a prezentat probe care arată că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, are legături cu Maia Sandu şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. În acest sens, Stoianoglo a făcut public mai multe înregistrări telefonice, care au fost realizate cu suportul experţilor EUROPOL şi care indică faptul că „Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii”.

În plus, Stoianoglo susţine că Morari s-a aflat în legături strânse şi cu fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko, căruia i-a oferit ilegal informaţii din cadrul Procuraturii, în schimb, oficialul european i-ar fi oferit sprijin public lui Morari şi i-a asigurat prezenţă în mass-media.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările