Ex-deputatul Igor Munteanu: Guvernul trebuie să compenseze solidar cheltuielile pentru gaze tuturor cetăţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Munteanu
Igor Munteanu

Fostul deputat al Platformei DA, Igor Munteanu, califică drept oportună şi necesară decizia Guvernului privind instituirea stării de urgenţă. Potrivit lui, acest mecanism permite luarea unor decizii rapide, într-o situaţie care nu mai suportă amânare, notează IPN.

Fostul parlamentar spune că Guvernul ar trebui să compenseze echitabil tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali. În acelaşi timp, comentatorul politic, Nicolae Negru, se arată convins că disensiunile dintre Chişinău şi Moscova pe tema aprovizionării cu gaz au substrat politic.

Potrivit fostului deputat al Platformei DA, criza energetică este una a întregii Europe, iar Republica Moldova nu este izolată de realităţile internaţionale. Potrivit ex-parlamentarului, instituirea stării de urgenţă va oferi autorităţilor pârghii de gestionare rapidă a crizei.

„Este o criză care nu vizează doar Republica Moldova, preţul la gazele naturale a crescut de 6 ori în toată Europa. Această turbulenţă de pe piaţa gazelor influenţează inflaţia, doar pe segmentul de energie, inflaţia se ridică la 17,5% media europeană. Ce ţine de Republica Moldova, atunci când furnizorul nu oferă volumele necesare, iar presiunea scade dramatic, Guvernul trebuie să-şi asigure pârghii ca să intervină,  e vorba de surse alternative, fonduri pentru compensarea grupurilor vulnerabile. Din punctul meu de vedere, Guvernul trebuie să compenseze cheltuielile cât mai solidar, toţi cetăţenii trebuie să ştie că Guvernul are grijă de ei şi să fie compensat din volumul pe care-l consumă”, a spus Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În acelaşi timp, comentatorul politic Nicolae Negru se arată convins că în spatele preţului mare cerut de Rusia pentru a ne furniza gaze naturale ar sta dorinţa Moscovei de a-şi menţine influenţa asupra Republicii Moldova prin intermediul diferendului transnistrean.

„Orice ar fi făcut această guvernare, e clar că există probleme în relaţia cu Rusia. Cred că la mijloc sunt, totuşi, alte condiţii care nu sunt legate de preţ. Deduc asta din faptul că la negocieri a mers Vladislav Kulminski, care se ocupă de problema transnistreană. E vorba de presiuni politice. Şi implementarea pachetului energetic III este tot o chestiune politică, pentru că Gazprom şi-ar dori să continue acest monopol, mai cu seamă în Republica Moldova. Dar acum nu mai suntem în anii 90, avem posibilitatea să luăm gaz şi din Ucraina, şi din România, Polonia”, a spus Nicolae Negru.

Proiectul instituirii stării de urgenţă, aprobat de Parlament, prevede alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale din alte surse decât din Rusia, instituirea unui regim simplificat de achiziţie, dar şi raţionalizarea, la necesitate, a consumului de gaze naturale şi alte resurse energetice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite