Eurodeputatul Andi Cristea: Banii europeni sunt pentru oameni şi nu pentru politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Europarlamentarul Andi Cristea susţine că asistenţa macrofinanciară arată sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova şi aceşti bani constituie o pârghie de presiune constructivă pentru implementarea reformelor de către Guvern. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, eurodeputatul a declarat că banii europeni sunt pentru oameni, nu pentru politicieni, transmite IPN.

Andi Cristea, care este şi preşedintele Delegaţiei la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, a menţionat că amânarea asistenţei macro-financiare, promovată de PPE şi ALDE, vine cu un preţ politic pe care niciunul dintre partidele de la Chişinău, fie de la putere, fie din opoziţie, nu îl va putea gestiona intern şi extern. În opina sa, în discuţia despre asistenţa macrofinanciară a UE pentru Republica Moldova sunt câteva lucruri a fi reţinute. Primul lucru e că propunerea iniţială a Comisiei Europene conţine o serie întreagă de condiţionalităţi necesare pentru ca banii contribuabililor europeni să ajungă unde trebuie şi anume în proiecte destinate cetăţeanului, nu în găuri negre. Al doilea lucru este că toate grupurile politice din Parlamentul European, inclusiv socialiştii europeni, au susţinut întărirea acestui element de condiţionalitate şi al treilea e că, înainte de discuţia din Parlament, Consiliul a dat unda verde propunerii Comisiei.

Întrebat care ar fi schimbările pe care ar trebui să se insiste, Andi Cristea a menţionat că este important să ne concentrăm pe stabilitate mai degrabă decât pe schimbări, cel puţin până în 2018, când vor avea loc alegerile parlamentare în Republica Moldova. Oficialul spune că şi-ar dori să vadă un consens larg la Chişinău. Cât ţine de modificarea sistemului electoral moldovenesc, Andi Cristea a spus că aşteptarea să este că autorii proiectului vor fi deschişi către dialog cu partenerii externi şi că vor ajunge la o variantă puternic susţinută de populaţie, o soluţie pe termen lung, care să consolideze consensul la Chişinău.

Europarlamentarul spune că, deşi schimbarea sistemului electoral este o chestiune de politică internă, lucru pe care Uniunea Europeană îl înţelege şi îl acceptă ca atare, totuşi există un interes comun şi asumat faţă de modernizarea şi transparentizarea clasei politice din Republica Moldova. Comisia de la Veneţia este instituţia care are expertiza necesara şi are şi în fişa postului evaluarea schimbării sistemului electoral.

„Sunt evoluţii în desfăşurare, experţii Consiliului Europei au fost la Chişinău, urmează să prezinte raportul lor în luna iunie. Deci Comisia de la Veneţia analizează situaţia din Republica Moldova şi am încredere maximă că puterea de la Chişinău va ţine cont de recomandările primite”, a opinat europarlamentarul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite