Eurodeputat: Pe UE nu o interesează orientarea politică a candidatului care va câştiga prezidenţialele din R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Dragoş Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru R. Moldova a declarat că Uniunea Europeană aşteaptă de la R. Moldova ca alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie să fie libere, corecte şi cu acces liber şi egal pentru toţi concurenţii politici. De asemenea, pe UE nu o interesează orientarea ideologică sau politică a candidatului care va câştiga scrutinul prezidenţial, transmite IPN.

Totodată, eurodeputatul susţine că ritmul în care va fi accesibilă asistenţa financiară Moldovei nu depinde de cel care va câştiga preşedinţia, ci exclusiv de îndeplinirea condiţionalităţilor şi agendei de reforme. 

Europarlamentarul a remarcat că utilizarea resurselor administrative de către candidaţi în alegeri este o problemă serioasă nu doar în Moldova, ci peste tot în lume, inclusiv în unele sate UE. „Folosirea resurselor administrative în folosul unui anumit candidat este împotriva legii”, consideră el.

Campania pentru alegerile prezidenţiale, în opinia sa, este un test al democraţiei şi al angajamentului politic pe care Moldova şi l-a luat faţă de valorile europene. În acest context, nu e vorba doar de felul în care sunt folosite resursele administrative, ci şi de liberul acces la canale media, prezentarea publică a fiecărui candidat şi acces legal şi liber la resursele de campanie, modul în care sunt sau nu controlate anumite canale de publicare de anumite forţe politice, dar şi cadrul legal. „Cei care sunt responsabili de organizarea alegerii sunt responsabili şi de corectitudinea rezultatelor obţinute”. Europarlamentarul şi-a manifestat speranţa că Guvernul şi preşedintele, pentru că ei sunt responsabili de organizarea alegerilor, înţeleg, că dincolo de interesul de a câştiga alegerile, există un interes mai mare – a societăţii moldoveneşti şi a Republicii Moldova să se menţină pe calea funcţionării democratice a instituţiilor sale. El spune că, spre regret, Parlamentul European nu a trimis o misiune de observare a alegerilor din cauza COVID-19, dar se va baza pe concluziile şi observaţiile OSCE-ului şi cele ale societăţii civile.

Dragoş Tudorache a criticat acuzaţiile recente ale şefului serviciului rus de securitate Serghei Narîşkin şi ale şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care au acuzat Occidentul că ar încerca să se implice în alegerile prezidenţiale din Moldova. În opinia eurodeputatului, „Rusia este actorul nr.1 în ceea ce priveşte războiul fake-news-uilor şi dezinformării”. Cât priveşte faptul că apar forţe politice noi pe scena politică din Moldova, unele antieuropene, el a spus că „şi asta este o tendinţă similară în alte părţi, de regulă, aceste partide sunt finanţate de Moscova”.

În altă ordine de idei, Dragoş Tudorache, a remarcat că faptele de răpire a cetăţenilor moldoveni de regimul de la Tiraspol, nu fac decât să reamintească că acolo există un conflict îngheţat, o situaţie de drept internaţional nerezolvată, care trebuie să-şi găsească rezolvarea tot în cadrul internaţional. În această situaţie este nevoie de mult calm şi înţelepciune în discuţiile care se poartă (dacă se poartă) între Moldova şi Tiraspol. Dar aceste acţiuni nu trebuie tolerate pentru că sunt în stare să destabilizeze situaţia, a opinat europarlamentarul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite