Eugen Sturza: Este reală retragerea trupelor ruseşti din Moldova, dar trebuie să avem o politică de ţară

Eugen Sturza: Este reală retragerea trupelor ruseşti din Moldova, dar trebuie să avem o politică de ţară

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, consideră că este reală retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, dar pentru asta trebuie să existe o politică de ţară care să prevadă evacuarea trupelor cu tot cu muniţii şi tehnică militară de pe teritoriul statului. Declaraţia a fost făcută de ministru în platoul emisiunii „Ţara” de la Vocea Basarabiei, transmite IPN.

„Din păcate, noi mai avem jocul tradiţional „un pas înainte, doi înapoi” când astăzi spunem că vrem retragerea, mâine se schimbă puterea şi spunem că suntem prieteni şi avem nevoie de aceste trupe pe teritoriul Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, noi trebuie să avem un proiect de ţară foarte clar, nu să se schimbe în funcţie de cine vine la guvernare, dar să existe această continuitate, această presiune internaţională pe Federaţia Rusă ca aceste trupe să plece o dată şi pentru totdeauna din Republica Moldova”, a menţionat ministrul.
 
Eugen Sturza spune că nimeni nu are acces la depozitul militar de la Cobasna în afară de reprezentanţii Federaţiei Ruse. Potrivit lui, există la acest depozit hangare mari cu muniţii care nu mai pot fi transportate şi trebuie distruse acolo, pe loc. „Sunt destul de periculoase pentru că, în mare parte, sunt muniţii vechi şi este nevoie de accesul unor experţi internaţionali care să analizeze aceste muniţii pentru a vedea ce putem face, să identificăm un proiect internaţional în privinţa lichidării acestor muniţii, dar accesul este interzis”, a menţionat ministrul.
 
De când ocupă funcţia de ministru, Eugen Sturza spune că nu a mers în regiunea transnistreană. Potrivit lui, deocamdată nu are ce discuta cu administraţia de la Tiraspol.
 
Eugen Sturza menţionează că rolul exerciţiilor militare care au loc în regiunea transnistreană este să antreneze trupele Federaţiei Ruse şi cele separatiste pentru a acţiona în comun. „Desigur, pe noi ne deranjează, noi permanent discutăm despre aceste activităţi militare pe teritoriul Republicii Moldova cu toţi partenerii de dezvoltare. Le prezentăm documente şi planuri de activitate ale acestor trupe militare şi paramilitare. O parte dintre aceste exerciţii militare sunt declarate ca şi defensive, însă, după mine, ele nu au nicio treabă cu defensiva”, a declarat oficialul.
 
Ministrul menţionează că Republica Moldova ar trebui să se îngrijoreze în legătură cu toate aplicaţiile şi muniţiile existente în stânga Nistrului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: