Eugen Sturza: Atât timp cât avem armata rusă pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie să dezvoltăm capacităţile Armatei Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, caracterizează actuala stare de lucru de la minister ca fiind una cu multe probleme, cu un buget auster şi cu strategii neaprobate. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Eugen Sturza a amintit că recent Guvernul a aprobat Strategia Naţională de Apărare, care stipulează cum trebuie să fie modernizată Armata Naţională, cum trebuie să arate securitatea statului Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit ministrului, Strategia a fost scrisă împreună cu partenerii din NATO, SUA şi UE. Prevede acţiuni prompte pentru cazuri de criză şi stipulează cum trebuie să progreseze Republica Moldova pe segmentul apărării şi câţi bani trebuie pentru sistemul apărării. 

„Domeniul securităţii începe să devină prioritate. Strategia militară, care vine imediat după această Strategie Naţională a Apărării, ne permite să ne planificăm o dezvoltare a Armatei Naţionale, să atragem mult mai multe fonduri şi asistenţă externă de la partenerii străini”, a menţionat Eugen Sturza.

Ministrul mai spune că nu putem vorbi despre o neutralitate clasică, cu referire la Republica Moldova, aşa cum este stipulat în Constituţie, atât timp cât avem o armată străină pe teritoriul ţării. 

„Noi avem ca scop să ne întărim poziţiile. Atât timp cât staţionează armata rusă pe teritoriul Republicii Moldova, vă spuneam că noi trebuie să dezvoltăm capacităţile Armatei Naţionale. Mă refer şi la participarea militarilor noştri în misiuni internaţionale”, a remarcat ministrul.

Eugen Sturza mai spune că integrarea în NATO şi UE nu este un proces militar, ţine de dezvoltarea ţării. Experienţa arată că neapartenenţa la un bloc militar cum este NATO nu poate garanta securitatea unei ţări. Potrivit ministrului, NATO pentru Moldova înseamnă proiecte de evacuare a pesticidelor, proiecte sociale, militare şi de infrastructură. Despre oficiul de legătură NATO, care urmează să fie deschis la Chişinău, Eugen Sturza a comunicat că va fi inaugurat foarte curând şi va permite o comunicare mai bună şi mai intensivă cu NATO.

Despre legătura cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a refuzat să semneze decretul privind numirea lui în funcţia de ministru al apărării, Eugen Sturza a declarat că şeful statului rămâne comandantul suprem al Armatei Naţionale. 

„Anul 2018 va fi un an în care Armata Naţională va arăta deja altfel. Din 2018, situaţia în Armata Naţională va fi pe un trend ascendent permanent”, promite ministrul apărării.

Eugen Sturza mai spune că una din priorităţile sale pentru sistemul de apărare este promovarea sistemului mixt al Armatei Naţionale, majorarea numărului militarilor prin contract şi micşorarea numărului militarilor în termen. Despre prima vizită în calitate de ministru al apărării, Eugen Sturza spune că o va face la Bruxelles, la Cartierul NATO şi apoi la Bucureşti. Întrebat dacă va ajunge şi la Moscova, acesta a răspuns că va vedea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite