Eugen Carpov, vicepremierul pentru Reintegrare al Moldovei: „Nu am discutat niciun proiect de federație sau confederație. Acum se pune doar problema reluării negocierilor oficiale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul pentru Reintegrare Eugen Carpov
Vicepremierul pentru Reintegrare Eugen Carpov

Reuniunea de la Moscova, din 21 iunie, în vederea reluării negocierilor în problema transnistreană a fost suspendată, a anunțat vicepremierul Eugen Carpov. Niciunul dintre participanții la discuții nu i-au putut convinge pe liderii separatiștilor transnistreni să oficializeze tratativele.

Nici a treia întâlnire din acest an în formatul 5+2 nu s-a soldat cu succes. "Au fost multe discuții dar până la încheiare ședinței nu am reușit să-i convingem pe reprezentanții Transnistriei să adoptăm o declarație comună. Am  decis că runda de la Moscova nu a fost încheiată, ci suspendată. Vom reveni într-o perioadă apropiată cel mai probabil la Moscova", a declarat Carpov.

Potrivit oficialului moldovean, transnistrenii vor să condiționeze reluarea tratativelor printr-un tratament special pentru agențiilor economici transnistreni. Atât Chișinăul, cât și OSCE-ul au spus că reluarea negocierilor nu trebuie să fie condiționate. Eugen Carpov a menționat că businessmenii transnistreni care s-au înregistrat în Moldova pot beneficia de preferințele economice cu UE, iar mulți dintre ei exportă 100% din produse pe piața comunitară.

Cât despre proiectele de federalizare vehiculate în presă, Carpov a afirmat că acestea sunt simple speculații. "Azi nu există niciun document de acest fel pe care să se discute. Nici Rusia, dar nici Germania nu a prezentat așa ceva. Mai întâi să convenim oficializarea discuțiilor, după care vom ajunge și la statututul regiunii, dar aceasta nu poate fi altul decât parte a statului integru Republica Moldova", a spus Carpov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite