Eugen Carpov: Regiunea transnistreană încearcă să se manifeste la nivel internaţional ca entitate statală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Regiunea transnistreană încearcă să se manifeste în calitate de subiect al dreptului internaţional sau o entitate statală cu caracter recunoscut, fapt care nu corespunde realităţii. Declaraţia a fost făcută de către deputatul Partidului Popular European Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Butonul roşu” de la postul public de televiziune Moldova 1.

În opinia lui, autorităţile Republicii Moldova ar trebui să fie foarte atente atunci când acceptă dialoguri privind problema transnistreană în formate netradiţionale, aşa cum a fost cel de la Paris de acum câteva zile. 

„Pentru că avem un precedent când ieşim din formatele obişnuite unde există nişte reguli, un anumit statut pentru fiecare jucător şi există şi proceduri în baza cărora se negociază”, a declarat Eugen Carpov.

Vicepreşedinta Partidului Liberal Reformator Tatiana Potâng spune că a fost şocată atunci când a urmărit cum jubilează conducătorii de la Tiraspol la finalul întrunirii de la Paris. Potrivit ei, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, prezintă întrunirea de la Paris şi scoaterea de pe agenda ONU a subiectului privind armata rusească din stânga Nistrului drept o victorie a regiunii transnistrene.

Totodată, Tatiana Potâng spune că agenda întrunirii de la Paris a fost dictată de Tiraspol, lucru care i se pare incorect pentru că Republica Moldova este cea care ar trebui să dicteze agenda. 

„Această uşoară tăcere a autorităţilor cu privire la întrunirea de la Paris mi se pare, de asemenea, o ruşinoasă cedare în faţa iniţiativelor celor de la Tiraspol”, a afirmat vicepreşedinta PLR.

Directorul de programe din cadrul Asociaţiei „Promo-LEX”, Alexandru Postică, afirmă că în cadrul reuniunii de la Paris s-a pus accent mai mult pe recunoaşterea statalităţii transnistrene. 

„Ţine de responsabilitatea autorităţilor Republicii Moldova să demonstreze că nu este un conflict între Chişinău şi Tiraspol, dar este unul mult mai larg – între două state recunoscute pe plan internaţional şi anume Moldova şi Rusia”, a menţionat Alexandru Postică.

Reuniunea Sub-comitetului din cadrul Comitetului de Monitorizare al Adunării parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei a avut loc pe 16 ianuarie în capitala Franţei, Paris.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite