Emisarul Kremlinului critică declaraţia OSCE privind Transnistria. „Doar transnistrenii pot decide”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din strategii Kremlinului şi vicedirectorul Institutului rus de Cercetări Strategice (IRCS), Vasilii Kaşirin, susţine că declaraţia OSCE nu aduce nimic nou, iar Mosocva şi Tiraspolul nu ar trebui să ia în serios cele enunţate în cadrul Consiliului Ministerial al organizaţiei.

Potrivit novostipmr.com, Vasili Kaşirin consideră că în momentul în care Serbia lasă Germaniei conducerea OSCE trebuia să fie prezentat un raport privind realizările în ceea ce ţine de reglementarea transnistreană, care a fost anunţată anterior ca fiind una din priorităţile de pe agenda de activitate. Prin urmare, strategul Kremlinului opinează că acest lucru nu s-a întâmplat deoarece nu a fost înregistrat nici un rezultat pozitiv în acest sens. „Declaraţia nu aduce nimic nou şi ar fi foarte înţelept din partea Moscovei şi Tiraspolului să nu reacţioneze în nici un fel la acest document. După cum se ştie, la nivelul formal-juridic, pe cale diplomatică, Rusia recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova, însă, în acelaşi timp, noi ştim poziţia preşedintelui Rusiei, care spune că transnistrenii trebuie singuri să decidă asupra destinului republicii lor”, a subliniat Kaşirin.

Potrivit expertului rus, declaraţia nu reprezintă o ameninţare asupra securităţii Transnistriei, având în vedere că OSCE trece prin timpuri grele, iar mulţi nu înţeleg necesitatea existenţei unei astfel de organizaţii.

Consiliul Ministerial al OSCE, care s-a desfăşurat, în perioada 3-4 decembrie la Belgrad, a adoptat o Declaraţie cu privire la negocierile de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2. Astfel, OSCE a reiterat necesitatea unei soluţionări paşnice a conflictului transnistrean şi a pledat pentru un statut special al Transnistriei în componenţa Republicii Moldova.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite